Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Sedmnáctý listopad přiblíží žákům výukový komiks. Originální materiál nabízí univerzita učitelům

Originální způsob, jakým ve výuce přiblížit žákům a studentům dění října a listopadu 1939, připravila Pedagogická fakulta Univerzity Palackého. Učitelé mohou využít speciální webovou stránku s komiksem nazvaným „Příběh 17. listopadu“.

Záměrem tvůrců je připomenout příběh 17. listopadu, jenž začal masovými demonstracemi proti nacistické okupaci v roce 1939 a je spojen s oběťmi na životech mladých lidí a uzavřením českých vysokých škol. Vytvořená webová stránka provede návštěvníka všemi důležitými momenty, a to od říjnových demonstrací proti okupaci roku 1939 až k událostem, které odstartovaly sametovou revoluci v roce 1989.

Část z ilustrace výukového komiksu – Pohřeb studenta Jana Opletala

Komplexní zpracování témat významných historických událostí mohou pedagogové využít pro výuku na 2. stupni základních škol nebo na středních školách a gymnáziích. „Chceme touto cestou připomenout osmdesáté výročí ustavení Mezinárodního dne studentstva, a především tragické události z roku 1939, jež tomu předcházely. Zvolenou formou chceme jednak přimět mladé lidi k tomu, aby se zamysleli nad cenou svobody a demokracie, a jednak bychom rádi oslovili učitelskou veřejnost. Proto mají naše materiály formu komplexní metodiky, kterou si mohou zájemci stáhnout a libovolně využít ve výuce,“ uvedla Petra Šobáňová, proděkanka pro rozvoj a vnější vztahy Pedagogické fakulty UP.

Ilustrace k výukovým materiálům vytvořil student pedagogické fakulty Matěj Komínek. A nejednalo se o první téma, které tímto způsobem zpracoval a fakulta jej nabídla k využití ve výuce. „Ve spolupráci s Matějem Komínkem, který na naší fakultě studuje učitelství výtvarné výchovy a dějepisu, jsme už dříve připravili také komiksové karty připomínající události Listopadu 1989 nebo osobnost Jana Amose Komenského,“ podotkla proděkanka Šobáňová.

Zaměstnanci i studenti z různých kateder pedagogické fakulty připravují vzdělávací zdroje pro učitele již delší dobu. Na portálu Učitel21 je dává k dispozici v digitální knihovně. Nyní se do ní zařadil i komiks Příběh 17. listopadu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com, Pedagogická fakulta Univerzity Palackého

Štítky Vzdělání, Univerzita Palackého, Pedagogická fakulta, výuka, studenti, žáci, komiks, výukový materiál, Olomouc, materiál, Pedagogická fakulta Univerzity Palackého, Sametová revoluce, Jan Opletal, Mezinárodní den studentstva, Jan Amos Komenský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sedmnáctý listopad přiblíží žákům výukový komiks. Originální materiál nabízí univerzita učitelům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.