Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Historii litovelského gymnázia připomíná výstava fotografií a almanach

Výstavou fotografií zachycujících dění ve škole i život studentů, almanachem a netradiční přehlídkou desítek maturitních stužek připomíná v těchto dnech 120. výročí od svého založení gymnázium v Litovli na Olomoucku. Do jeho lavic usedal i Jan Opletal, který byl v roce 1939 smrtelně zraněn při protestech proti nacistickým okupantům.

Opletal se stal první studentskou obětí německého okupačního režimu. Litovelské gymnázium má v názvu jméno Jana Opletala. U jeho busty před budovou gymnázia si studenti připomněli události z roku 1939, které 17. listopadu vyvrcholily uzavřením českých vysokých škol. Gymnázium v Litovli se svým absolventům otevře ode dneška do soboty.

"Pozvali jsem všechny naše absolventy, aby si přišli školu prohlédnout a podívali se, co vše se od dob jejich studia změnilo. Měli jsme původně nachystány i dva koncerty, ty jsme ale kvůli zhoršené epidemické situaci museli zrušit. Nicméně program oslav zůstává stejný, škola bude otevřená a mohou se všichni přijít podívat," řekl ředitel litovelského gymnázia Radim Lindner.

Ve zrekonstruované aule gymnázia jsou dvě výstavy. "První je jakési okénko do historie naší školy, máme zde různé dokumenty, fotografie a kroniky. Zároveň jsme připravili přehled maturitních stužek. Na stužkách jsou velmi zajímavé slogany, které jsou aktuální i v dnešní době," podotkl Lindner.

Do lavic a do ateliéru. V Litovli nově studuje patnáct fotografů

Portfolio vyučovaných oborů rozšířila pro letošní rok Střední odborná škola v Litovli. Nově nabízí studium také pro mladé lidi, které zajímá svět fotografie. Pro budoucí fotografy je připraven ateliér, temná komora i počítačová učebna. Škola celkem...

V almanachu odpovídají absolventi

Vystaveno je pět desítek maturitních stužek, z toho 40 jich obsahuje citáty. Na zbývajících stužkách jsou jména, komu byly určeny. Nejstarší maturitní stužka pochází z roku 1994. Kromě stužek jsou k vidění i šerpy a pozvánky na maturitní ples. "Stužkami přispěli vyučující. Podstatná část sbírky je od bývalé ředitelky Jitky Krausové," uvedl Lindner.

U příležitosti 120. výročí založení vydalo gymnázium almanach. "Popisujeme v něm, co nového se ve škole událo a kam se škola posunula. Oslovili jsme také naše zajímavé absolventy s otázkami, na které v almanachu odpovídají," řekl Lindner.

Budova gymnázia je chráněna jako kulturní památka

Litovelské gymnázium v říjnu dokončilo modernizaci pěti učeben zaměřených na fyziku, robotiku a výuku cizích jazyků, do které s pomocí dotace z Integrovaného regionálního operačního programu a finančního příspěvku kraje investovalo bezmála tři miliony korun. Moderní vybavení učeben podle Lindnera zkvalitní nejen výuku, ale výrazně zvýší motivaci žáků studovat obory polytechnického vzdělávání a cizí jazyky.

Česká střední škola byla v Litovli otevřena ve školním roce 1901/1902. Novorenesanční budova gymnázia, která byla postavena podle návrhu profesora brněnské techniky Josefa Bertla, byla vysvěcena a předána k užívání v září září 1904. Od roku 1991 je budova gymnázia v Litovli chráněna jako kulturní památka.

Litovelské gymnázium připomíná život Jana Opletala, který byl smrtelně zraněn při protinacistické demonstraci

Život i tragickou smrt Jana Opletala, který se na podzim 1939 postavil tváří v tvář sílící nacistické moci v tehdejším protektorátu Čechy a Morava, připomíná výstava fotografií a dokumentů v aule gymnázia v Litovli na Olomoucku. Opletal se narodil v...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vlastivědné muzeum Olomouc

Štítky gymnázium, Jan Opletal, výstava, historie, 1939, Litovel, Radim Lindner, Olomoucký kraj, Josef Bertl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historii litovelského gymnázia připomíná výstava fotografií a almanach  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.