Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Zoo Olomouc má dva nové kozorožce. Je největším chovatelem na světě

Do olomoucké zoo tento týden přicestovali dva nadějní samci ohroženého kozorožce kavkazského. Ve volné přírodě dnes žije už jen posledních asi tři tisíce kusů. Olomouc patří mezi největší chovatele na světě, k dnešnímu dni se zde narodilo 156 mláďat.

"Oba samci přijeli ze Zoo Bojnice, transport proběhl bez komplikací a dnes jsou již začleněni do stáda. Doufáme, že se jim u nás bude líbit," přeje si zooložka Jitka Vokurková.

Olomoucká zoo chová kozorožce kavkazské od roku 1987. K dnešnímu dni se zde narodilo 156 mláďat. Olomouc patří mezi největší chovatele tohoto druhu nejen v Evropě, ale i na celém světě a v roce 1996 byla na konferenci Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií pověřena vedením jejich plemenné knihy.

"Vedoucí plemenné knihy eviduje chov tohoto druhu v rámci Evropy, spolupracuje se všemi chovateli, sleduje genetickou variabilitu chovu, dává doporučení k přesunům zvířat, vyhledává nové chovatele, pravidelně vydává plemennou knihu a prezentuje chov tohoto druhu. Od konce roku 2020 Zoo Olomouc vede také chovný program pro tento druh," podotkla mluvčí zoo Iveta Gronská.

V olomoucké zoo se vylíhlo devět jedovatých hadů. Už se začali svlékat

O devět jedovatých hadů je nyní bohatší olomoucká zoologická zahrada. Před nedávnem vylíhnutá mláďata kobříka kapského v nejbližší době čeká první krmení. Zoo Olomouc chová tyto hady od roku 2017, celkem se zde podařilo odchovat 11 mláďat.

Na šplhání po skalách využívají podtlaku 

Kozorožec kavkazský se vyskytuje pouze na Kavkaze v pohořích Gruzie a Ruska, kde žije na rozloze pouhých 4500 kilometrů čtverečních. Krutou zimu kozorožci přečkávají na slunných svazích a jsou úžasní akrobaté. Dokážou šplhat i po strmých skalních srázech. Živí se zejména trávou a listím.

K pohybu po kamenitém podkladu mají kozorožci přizpůsobené paznehty s ostrou, ale pružnou hranou a vnitřní měkkou částí. Při došlápnutí se tak vytvoří podtlak a paznehty se přisají ke skalnatému povrchu.

Kozorožce decimuje nelegální lov kvůli trofejním samcům, rohy dospělých jedinců dosahují přes 100 centimetrů. Stavy snižuje i narůstajícímu chov domácích zvířat, která kozorožcům konkurují při spásání trávy v době, kdy se kozorožci na určitou část roku odeberou do nižších oblastí. Zároveň se od domácích zvířat mohou nakazit chorobami.

Velbloudi jednohrbí znovu na Svatém Kopečku. Zoo po letech obnovuje chov

Během strašidelného týdne mohou návštěvníci olomoucké zoologické zahrady pozorovat také nové přírůstky. Zoo na Svatém Kopečku po 16 letech obnovuje chov velbloudů jednohrbých. Faunu mořské nádrže pak rozšířila další samice žraloka černoploutvého.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky zoo, kozorožec kavkazský, ohrožení, chov, plemenná kniha, chovný program, Olomouc, Zoologická zahrada Olomouc, kniha, Bojnická zoologická zahrada, Evropa, příroda, Gruzie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo Olomouc má dva nové kozorožce. Je největším chovatelem na světě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.