Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Zrušení vánoční trhů zaskočilo prodejce, někteří chystají velké slevy

, aktualizováno 26. listopadu 2021, 13:59

Rozhodnutí vlády o zrušení vánočních trhů zaskočilo prodejce. Mnozí z nich nyní mají velké starosti, jak po zrušení vánočních trhů naloží se zásobami zboží, hlavně potravin. Někteří z nich budou v pátek prodávat s výraznou slevou.

Například v Prostějově bylo více než 20 stánků ve vánočně vyzdobeném centru města otevřeno teprve ve středu.

"Vedení města rozhodnutí vlády v pátek ráno vyhodnotí, protože jsme se to dozvěděli z tiskové konference. Musíme se podívat, jak přesně je zrušení vánočních trhů formulováno," uvedla mluvčí radnice Jana Gáborová, podle které ze zveřejněných informací zatím není jasné, zda mají být na vánočních trzích zrušeny všechny stánky, nebo bude umožněn aspoň prodej potravin a nápojů, které ovšem nebudou moci být konzumovány v místě prodeje.

V Prostějově budí pozornost křivý vánoční strom. Radnice to bere s nadhledem

Na náměstí v Prostějově v těchto dnech budí pozornost a často i posměch křivý vánoční strom. Dvanáctimetrový smrk je při pohledu z jedné strany notně nakloněný a zdá se, že se musí každou chvíli skácet. Radnice tuto skutečnost bere s nadhledem.

Olomouc bude hledat zákonné cesty jak pomoct stánkařům

V plném proudu už byly vánoční trhy v Olomouci, kde prodejci zaplnili více než 130 stánků.  Krizové nařízení vlády se podle zástupců města týká pořadatelů vánočních trhů a Olomouc nemá možnost do této situace nijak zasáhnout.

Vedení města se snaží najít řešení, jak alespoň částečně zmírnit dopady uzavření trhů na stánkaře, kteří si často na pořízení zásob zboží museli vzít úvěr. „Když jsme rušili kulturní program, měli jsme za to, že jsme včetně rozestupů mezi stánky a povinných dezinfekcí přijali společně s pořadatelem dostatečná opatření k tomu, aby bylo na olomouckých vánočních trzích bezpečno. Že v takovém případě opravdu nelze na náměstí vytvořit méně bezpečné místo, než jsou třeba nákupní centra," míní primátor Miroslav Žbánek (ANO). 

„Vláda má bohužel jiný názor. Ačkoli nám nové nařízení v tomto směru nedává žádný smysl, nechceme ho nijak obcházet, ale zároveň chci věřit tomu, že se nám podaří najít nějakou zákonnou možnost, jak prodejce nenechat úplně na holičkách,“ doufá primátor.

Kromě rozhořčení podnikatelů i příznivců adventních trhů nejnovější opatření vzbudilo v lidech také velkou vlnu solidarity. „Dostávám mnoho dotazů, jestli je možné stánkaře z vánočních trhů podpořit i nějak jinak, než že si u nich lidé v rychlosti poslední den něco nakoupí. Lidé s nimi opravdu soucítí, je to hrozná situace, pro mnohé z nich jsou tržby z vánočních trhů v rámci roku opravdu zásadní a bez nich třeba nebudou moci ve svém podnikání pokračovat. Chceme jednat i s pořadatelem, jestli jako město můžeme pomoci tento zmar alespoň nějak zmírnit,“ říká náměstkyně primátora města Olomouce Markéta Záleská (ODS).

Třicet kilogramů uzeného lososa

Prodejci se snaží mírnit ztráty ve složité situaci. Provozovatel stánku s uzeným lososem na vánočních trzích v Olomouci se bude snažit rychle prodat zásoby. "Vzhledem k tomu, že tady máme poměrně velké zásoby, tak na pátek nabízím padesátiprocentní slevu," řekl prodejce webu JsemzOlomouce.cz.

Příprava uzeného lososa je časově náročná, takže se musí vyrábět s předstihem a ve větším množství. "Jsem zásobený na víkend, který neproběhne. Potřebuji to v pátek dostat mezi lidi," dodal prodejce. 

Na chodu stánku s uzeným lososem se podílí provozovatel restaurace U Ervina v Hlubočkách Olomouce, který na sociálních sítích oznámil, že má nakoupeno ještě zhruba 30 kilogramů lososa. Co se neprodá v pátek v Olomouci, to o víkendu nabídne svým hostům v restauraci.


V Přerově se trhy zatím neotevřely 

V Přerově vánoční trhy otevřít ani nestihli, v plánu to mělo město v nadcházejících dnech. Vzhledem k opatřením už se to nestane. Podle mluvčí radnice Lenky Chalupové vzhledem k narůstajícím počtům nákaz s touto variantou již město počítalo. Už tento týden v pondělí radnice rozhodla o zrušení veškerého doprovodného programu.

"V pátek ráno jsme měli předávat stánky prodejcům, trhy se měly rozjet na první adventní neděli. Nic z toho se už neuskuteční, 14 stánků necháváme prozatím na náměstí. Strom bude rozsvícen bez veřejnosti zřejmě v neděli 28. listopadu ráno," řekla mluvčí radnice Chalupová.

Symbol Vánoc i uctění památky. Šternberské náměstí okrášlí mimořádný strom

Šternberské Hlavní náměstí v době adventu zdobí čtyřicetiletý smrk, který rostl u jednoho z domů v Dukelské ulici. Krásně rostlý strom není tentokrát jen symbolem Vánoc, ale také uctěním památky zesnulého Šternberana Josefa Cveka, který jehličnan...

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky nouzový stav, vánoční trhy, koronavirus, vláda, Olomoucký kraj, Olomouc, losos, radnice, Jana Gáborová, Lenka Chalupová, Prostějov, advent, Markéta Záleská, Miroslav Žbánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zrušení vánoční trhů zaskočilo prodejce, někteří chystají velké slevy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.