Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Symbol Vánoc i uctění památky. Šternberské náměstí okrášlí mimořádný strom

Šternberské Hlavní náměstí v době adventu zdobí čtyřicetiletý smrk, který rostl u jednoho z domů v Dukelské ulici. Krásně rostlý strom není tentokrát jen symbolem Vánoc, ale také uctěním památky zesnulého Šternberana Josefa Cveka, který jehličnan vysadil a daroval městu.

Před čtyřiceti lety na předzahrádce u domu vysadil Josef Cvek s tehdy desetiletým synem smrk. Strom rostl a rostl, až dosáhl pro okolí nepříliš bezpečných rozměrů a šternberský občan se ho rozhodl věnovat městu.

Pracovníci odboru životního prostředí smrk z Dukelské ulice vybrali mezi více kandidáty jako ten, který zkrášlí náměstí v roce 2021. Kácení a vztyčení stromu v centru Šternberka už se bohužel Josef Cvek nedočkal. Blízcí pana Cveka ale chtěli jeho přání splnit. „Rodina i my to bereme jako vzpomínku. Přání rodina chtěla zachovat, což je hezké. Chceme celé rodině poděkovat. Je nám velkou ctí, že takto můžeme vzpomenout na nedávno zesnulého pana Josefa Cveka,“ řekla mluvčí šternberské radnice Irena Černocká.

Podium u stromu nevznikne. Přerov, Prostějov i další města ruší adventní program

Vzrostlé stromy už zdobí náměstí v řadě obcí v Olomouckém kraji, vedení měst rozhoduje o podobě vánočních trhů a jejich programu. Kvůli problematické epidemické situaci se rozhodli pro zrušení adventních oslav také v Přerově, v Uničově či Lipníku...

Po úpravě na bezpečnou délku necelých jedenácti metrů už dostává strom dekorativní péči, aby byl připraven na rozsvícení. I ve Šternberku se rozhodli omezit hromadné akce v adventním čase, a tak se vánoční strom rozsvítí v neohlášeném termínu.

„Vánoční trhy proběhnou tak, jak byly naplánovány, ale bez kulturního programu. Každou neděli měl být koncert, měly být akce pro děti či zpívání koled. O to bohužel Šternberané přijdou, ale taková je situace. Přistoupili jsme k tomu podobně jako i další města,“ informovala Irena Černocká.

Pro lepší náladu a na podporu zdravotníků. Zaměstnanci Zoo Olomouc tančili ve výbězích

K celosvětovému fenoménu tance Jerusalema pro lepší náladu ve složitých dobách se připojili také zaměstnanci olomoucké zoologické zahrady. Na Svatém Kopečku nacvičili choreografii takzvané Jerusalema challenge, pohybovým dovednostem ošetřovatelů...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Šternberk

Štítky Vánoce, vánoční trhy, vánoční strom, trhy, tradice, advent, Šternberk, strom, smrk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Symbol Vánoc i uctění památky. Šternberské náměstí okrášlí mimořádný strom  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.