Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Olomoucké vánoční trhy se ponořily do tmy a lidé odešli. Je to velké zklamání, říkají pořadatelé

Pět minut před šestou zkušebně a v šest hodin už nadobro zhasnuly stánky na vánočních trzích v centru Olomouce a v okolí nazdobené jedle se rozhostila pochmurná atmosféra. Oblíbená adventní akce skončila na povel podle vládních nařízení, prodejci zavřely dřevěné domečky a jejich zákazníci po pár minutách z náměstí odešli.

Páteční podvečer probíhal na Horním náměstí jako by ani k předčasnému ukončení trhů nemělo dojít. Jen lidí bylo možná o trochu víc než běžně. Chtěli si užít poslední večer s tradičním punčem a taky podpořit podnikatele a pracovníky, kterým udělalo vládní protiepidemické opatření významnou čáru přes rozpočet.

Vláda kvůli zhoršující se koronavirové situaci v Česku vyhlásila další opatření. Kabinet dnes kvůli negativnímu vývoji epidemie rozhodl o zrušení vánočních trhů, uzavření restaurací, klubů a barů v nočních hodinách, konkrétně mezi desátou hodinou...

"Aktuálně řešíme finanční ztráty, které jsou jak pro nás, tak pro prodejce, obrovské. Trhy sice měly trvat 35 dní, ale veškeré náklady nese pořadatel před jejich začátkem. Taktéž prodejci musí nakoupit či vyrobit dostatek zboží, aby jej měli na pokrytí celého období. Někteří prodejci si na nákup berou úvěry, které následně splácí z prodeje," řekla Monika Řehulková ze společnosti Kulturní Olomouc, která olomoucké vánoční trhy pořádá. „Je to pro nás je to velký šok a zklamání. Přišlo to opravdu ze dne na den," posteskla si Řehulková.

Pořadatelská společnost podle ní zatím nemá žádné informace o tom, zda stát poskytne nějaké kompenzace.

V 17:55 se prodejní stánky na pár okamžiků ponořily do tmy, v 18 hodin už dodávka elektřiny skončila úplně. Po 167 hodinách od rozsvícení z minulého týdne přestala zářit i světelná výzdoba vánočního stromu nazvaného Hanáček.

Během čtvrthodiny byla naprostá většina stánků zavřená a poslední prodejci jen dobalovali vystavené zboží. Také pro nasmlouvané pracovníky se jedná o nepříjemnou předvánoční finanční ztrátu. „Neměla jsem tady být každý den, ale i tak přijdu asi o třináct tisíc korun,“ mrzelo brigádnici Hanu ze stánku s vánočními ozdobami.

Dobročinná akce Vánoce pro všechny letos nebude. Překážkou je covid i málo dobrovolníků

Dobročinný projekt Vánoce pro všechny, který pomáhal zpříjemnit vánoční čas osamělým lidem v nemocnicích a léčebnách, se v letošním roce neuskuteční. Iniciativu čeká po pěti letech pauza. Důvodem jsou organizační potíže a také komplikovaná...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Vánoce, vánoční trhy, vánoční strom, trhy, tradice, advent, opatření, covid, nouzový stav, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucké vánoční trhy se ponořily do tmy a lidé odešli. Je to velké zklamání, říkají pořadatelé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.