Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Udělejme si čas na společné chvíle v rodinách, vyzval na začátku adventu arcibiskup Graubner

Dnes o první adventní neděli se při bohoslužbách četl pastýřský list olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera. Vyzývá v něm, aby se lidé v předvánočním čase soustředili na své nejbližší a udělali si čas na setkání v rodinách. Varuje zároveň před přehnaným individualismem poslední doby.

Podle arcibiskupa celá katolická církev letos prožívá dvě významné události, rok rodiny a synodální proces. "Svatý otec reaguje na dva velké problémy dnešního světa: přehnaný individualismus a krizi rodiny. Obojí spolu souvisí. Když jsme příliš soustředěni na své já, zanedbáváme Boha i druhé lidi a zhoršujeme vztahy. To se odráží i v rodině," uvedl Jan Graubner.

Možným řešením je prožít letošní advent se zvláštním zaměřením na společnou cestu v rodině. "Udělejme si v době adventní ve všech rodinách každý týden společnou hodinku. Nic násilného. Jen mějme čas jeden pro druhého," vybízí arcibiskup.

Členové rodiny by spolu měli mluvit o svých problémech, a to naprosto svobodně, zmínit, co je na druhých oslovilo, a pokud se nenajde shoda, není třeba se zlobit a rozhodnutí lze odložit na příště. Setkání má provázet společná modlitba.

"Snad vám to připadne jako nezvyklý úkol. Ale jestli v době adventní děláváme různá cvičení projevů lásky v dobrých skutcích nebo sebeovládání, udělejte si z tohoto programu adventní cvičení, kterým se připravíte na Vánoce," nabádá nejen věřící arcibiskup Graubner.

Olomoucké arcibiskupství věnuje dřevo na obnovu tornádem zničeného kostela

Dřevo na novou střechu kostela v Moravské Nové Vsi, kterou v červnu zničilo tornádo, věnuje ze svých lesů olomoucké arcibiskupství. Na poskytnutí daru z církevních lesů se arcibiskupství dohodlo s Mariánem Kalinou, který je v Moravské Nové Vsi...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Miroslav Novotný

Štítky arcibiskup, pastýřský list, advent, Graubner, Olomouc, rodina, Jan Graubner, Katolická církev, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Udělejme si čas na společné chvíle v rodinách, vyzval na začátku adventu arcibiskup Graubner  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.