Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Olomoucký kraj chce mít na střechách některých svých budov solární panely

Olomoucké hejtmanství zvažuje stavbu fotovoltaických elektráren a energeticky úsporná opatření na zhruba třech desítkách svých budov. Projekty si vyžádají investici 90 až 150 milionů korun, návratnost je 15 let. Krajský úřad chce získat dotace z programu Elena.

Odborníci postupně analyzovali 80 budov patřících kraji, přičemž pro stavbu fotovoltaických elektráren je vhodných 33. "Cílem je mít fotovoltaiku na všech budovách, kde to je možné," uvedl náměstek hejtmana Jan Šafařík (Spojenci).

Šafařík uvedl, že podle hrubých odhadů by se díky úsporám měla fotovoltaická elektrárna instalovaná na střeše budovy splatit v horizontu 10 až 15 let. 

Pro instalaci slunečních elektráren se již dříve rozhodla některá města a obce v regionu. Fotovoltaické panely jsou například na střeše sportovního centra Domu dětí a mládeže v Prostějově, zajistí zhruba šestinu spotřeby elektrické energie.

V obci Nemile na Šumpersku pokryje nová fotovoltaická elektrárna na střeše čistírny odpadních vod bezmála třetinu její celoroční spotřeby. Fotovoltaická elektrárna, kterou tam vybudovala společnost ČEZ ESCO, ročně vyrobí 19 MWh elektrické energie.

Ochránci přírody z Prostějova mají inteligentní dům. Sám si pohlídá spotřebu vody

Ochráncům přírody v Prostějově začalo sloužit nové supermoderní sídlo nabité zelenomodrými a chytrými technologiemi. Objekt se solárními panely, zelenou střechou a nádržemi na déšť si například sám pohlídá spotřebu vody.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto drbna.cz

Štítky solární panely, střechy, hejtmanství, energie, Olomoucký kraj, elektrárna, střecha, Jan Šafařík, Dům dětí a mládeže, ČEZ ESCO, a.s., Prostějov, okres Šumperk, Nemile

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký kraj chce mít na střechách některých svých budov solární panely  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.