Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Vodné a stočné se prodraží. V Prostějově o dvě procenta, v Pasece o sedmnáct

S navýšením cen vodného a stočného musí počítat domácnosti na Olomoucku i v dalších oblastech kraje. V Olomouci je nárůst podobný jako v minulém roce okolo sedmi procent, v Prostějově se cena zvýší o necelá dvě procenta.

V roce 2021 vyšla platba za vodné a stočné v Olomouci na 89,18 Kč za kubík, po novém roce už bude nová cena 94,76 Kč. Příčin je podle společnosti Moravská vodárenská, která provozuje vodohospodářskou infrastrukturu v regionu, hned několik. „Mírné zvýšení ceny reflektuje inflaci, růst cen energií i stavebních nákladů. Do modelu se promítá i výše nájemného vlastníků infrastrukturního majetku, včetně nájemného Vodohospodářské společnosti Olomouc a zejména statutárního města Olomouce,“ uvedla mluvčí Moravské vodárenské Markéta Bártová.

Právě nastavením vyššího nájmu za využití infrastruktury se Olomouc liší od Prostějova, kde kvůli zachování stejného nájemného narostla meziročně cena za vodné a stočné pouze o 1,8 procenta.

Trailpark v Neředíně je minulostí. Terénní stezky pro cyklisty srovnal bagr

Bagr vyznačil tlustou čáru přes snahu olomouckých bikerů provozovat v neředínském lese terénní stezky. Několik desítek příznivců jízdy na kole terénem si oblíbilo olomouckou lokalitu nazvanou Trailpark u rybníčku. V lese v městské části Neředín...

Olomouc však zdůrazňuje potřebu investovat do obnovy vodohospodářského vybavení a staveb, na výstavbu chce získat peníze právě prostřednictvím zvýšení nájmu pro Moravskou vodárenskou a v důsledku i pro domácnosti.

Podle mluvčí Moravské vodárenské nebude navýšení o jednotky korun za metr krychlový pro domácnosti příliš citelné. „Při průměrné spotřebě, která je zhruba 94 litrů na osobu a den, se změna měsíčních nákladů ve čtyřčlenné olomoucké domácnosti promítne v řádech desetikorun měsíčně, jedná se asi o 64 Kč za měsíc,“ sdělila Bártová.

Moravská vodárenská v oblasti Olomoucko zásobuje zejména město Olomouc, dále Uničov, Domašov nad Bystřicí a několik menších vodovodů.

Litovel řeší odpadní kaly. Unikátní sušárna vyjde na desítky milionů

Nákladnou investici do jedinečné technologie má před sebou město Litovel. Kvůli změně zákonů o nakládání s vodárenskými kaly se litovelská radnice rozhodla pro vybudování solární sušárny za zhruba 70 milionů korun. Ta vznikne v sousedství areálu...

Připlatit za vodu si budou muset také například lidé na Šternbersku, kde vodovody a kanalizace provozuje firma VHS Sitka. Ve Šternberku a dalších místních částech se vodné a stočné zvýší o 7,4 %. V Pasece domácnosti místo dosavadních 44 korun za metr krychlový zaplatí 51,70 Kč a cena tak poskočila o více než 17 procent. „Zvýšení cen je způsobeno především skokovým nárůstem cen elektrické energie,“ vysvětlil ředitel VHS SITKA Antonín Kostrůnek.

Také v tomto regionu se počítá s investicemi. „Opravovat se bude především kanalizace včetně odlehčovacích komor ve Šternberku a výměna vodovodu v části ulic Uničovské a Litovelské. Zásadním krokem bude pořízení nového programového vybavení vodárenského dispečinku včetně nových přenosových zařízení. Společnost také pořídí další vozidlo sloužící k vývozům domovních jímek a k vysokotlakému čištění kanalizací,“ informuje město Šternberk na webu města.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Voda, investice, vodné a stočné, domácnost, vodovody, kanalizace, město, obec, Olomouc, Šternberk, Prostějov, Olomoucký kraj, Vodohospodářská společnost Olomouc, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Vodné a stočné se prodraží. V Prostějově o dvě procenta, v Pasece o sedmnáct  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.