Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

V Olomouci dnes začal zimní jarmark. Prostějov stánky přesune na tržnici

Na náměstí v Olomouci se opět otevřely stánky s tradičním vánočním zbožím. Poté, co vláda zakázala vánoční trhy, se město dohodlo s hygieniky a uspořádalo zimní jarmark. V Prostějově radnice nabídla stánkařům prostory městské tržnice.

Zimní jarmark v Olomouci začal dnes, otevřeno bude od 10 do 20 hodin až do 23. prosince. "Jarmark je bez punčů nebo potravin k přímé spotřebě, i tak věříme, že si krásnou atmosféru předvánočního centra každý užije," doufá Jana Doleželová z olomouckého magistrátu.

O náhradě za zrušené vánoční trhy jednali zástupci města s pořadatelem, policií a hygienickou stanicí. Řešením se ukázal zimní jarmark. Ten vzhledem ke zkušenostem s pořádáním farmářských trhů během jarní a letní sezóny pořádá Výstaviště Flora Olomouc.

"Hledali jsme takovou cestu, která zajistí sváteční adventní atmosféru, připomene lidem tradiční řemesla a současně dodrží všechna hygienická opatření i nařízení,“ vysvětlil primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO). 

Olomoucká radnice podle něho nechtěla pouze formálně přejmenovat trhy a obcházet nařízení, jako některá jiná města v zemi.

V Prostějově budí pozornost křivý vánoční strom. Radnice to bere s nadhledem

Na náměstí v Prostějově v těchto dnech budí pozornost a často i posměch křivý vánoční strom. Dvanáctimetrový smrk je při pohledu z jedné strany notně nakloněný a zdá se, že se musí každou chvíli skácet. Radnice tuto skutečnost bere s nadhledem.

Prostějov trhovcům nabídne odkup části zboží

Sousední Prostějov zvolil jinou cestu. Prodejcům rukodělných výrobků nabídl možnost prodávat své zboží na městské tržnici, u ostatních zvažuje část jejich zboží odkoupit a věnovat ho klientům sociálních zařízení a domovů pro seniory nebo potřebným.  

"Není přitom potřeba jakkoliv měnit tržní řád, jeho současná podoba prodej stánkařům umožňuje," vysvětlil primátor Prostějova František Jura (ANO). První čtyři prodejci se na tržnici přesunuli již dnes, v příštích dnech se k nim přidají další.

Primátor zároveň navrhuje, aby se města spojila. "Požádal jsem předsedu Komory statutárních měst Svazu města a obcí ČR a primátora Olomouce Miroslava Žbánka, abychom se všichni spojili. Clem je vydání společného stanoviska, které bychom adresovali premiérům Andreji Babišovi a Petru Fialovi. Věřím, že vláda by mohla vánoční trhy za splnění hygienických podmínek povolit,“ doufá Jura.

Olomoucké vánoční trhy se ponořily do tmy a lidé odešli. Je to velké zklamání, říkají pořadatelé

Pět minut před šestou zkušebně a v šest hodin už nadobro zhasnuly stánky na vánočních trzích v centru Olomouce a v okolí nazdobené jedle se rozhostila pochmurná atmosféra. Oblíbená adventní akce skončila na povel podle vládních nařízení, prodejci...

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Olomouc

Štítky vánoční trhy, zákaz, nařízení, stánky, jarmark, tržnice, Olomouc, Prostějov, primátor, Jana Doleželová, ANO 2011, Krajská hygienická stanice, Výstaviště Flora Olomouc, a.s., Miroslav Žbánek, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouci dnes začal zimní jarmark. Prostějov stánky přesune na tržnici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.