Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Přerov v Žebračce pokácí topoly. V pondělí bude zavřená cyklostezka

Město Přerov nechá pokácet proschlé topoly na okraji rezervace Žebračka. V pondělí kvůli tomu bude uzavřena cyklostezka, který tudy vede. K zemi půjde dvacet topolů kanadských, které jsou na hranici životnosti. Stromy město nechá ležet v lese.

"Topoly jsou ve špatném stavu, mají hnilobu kmenů a na větvích je jmelí. Padající větve navíc ohrožují cyklisty,“ vysvětlila Svatava Doupalová z přerovského magistrátu. 

Kácení doporučil i odborný lesní hospodář Vít Navrátil z Technických služeb města Přerova. "Zaručuji, že jde o nutnou těžbu starých stromů. Hmota bude ponechána v porostu na zetlení, pokácené dřeviny nebudeme nikam převážet,“ uvedl.

V Žebračce se v letošním roce nekácí poprvé. V lednu šly k zemi stovky jasanů, napadených voskovičkou jasanovou. Houba se rozšířila po celém lese, město však kvůli bezpečnosti návštěvníků kácelo stromy pouze u cest. Zásah mezi Přerovany vzbudil velkou nevoli a kritiku, ozdravení lesa však doporučila i Agenturu ochrany přírody České republiky.

Na šetrné kácení Přerov dostal dotaci

Kvůli těžbě topolů bude v pondělí 6. prosince od 7 do 18 hodin uzavřena část cyklostezky v úseku od silnice na Lýsky až po bránu na Výstaviště z ulice Osmek.

Na lednové kácení v lužním lese dostal Přerov dotaci od státu, protože se zaměřil pouze na napadené stromy u pěšin, ale v hloubi lesa nechal jasany napospas osudu. 

"Za toto šetrné zacházení nám bude stát vyplácet 3 miliony 186 tisíc korun každý rok po dobu padesáti let," poznamenal radní Přerova Michal Zácha (ODS).

Přírodní rezervace Žebračka se čistí od popadaných stromů. Voda se díky tomu dostává do vyschlých míst

Z turistické trasy v Národní přírodní rezervaci Žebračka budou postupně odstraněny popadané stromy, které ohrožují kolemjdoucí. Z lužního lesa zmizí především popadané suché jasany, které jsou dlouhodobým problémem cenné a na faunu i flóru bohaté...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky kácení, rezervace, kritika, Žebračka, topol, jasan, Přerov, cyklostezka, les, Michal Zácha, ODS, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov v Žebračce pokácí topoly. V pondělí bude zavřená cyklostezka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.