Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Prostějovským strážníkům pomáhá software, který umí rozpoznat obličej

Speciální software, který umí rozpoznávat obličeje nebo poznávací značky aut, mohou od letošního roku využívat strážníci Městské policie v Prostějově. Modernizace kamerového systému, který nyní tvoří 46 kamer, přišla na 1,8 milionu korun.

Na modernizaci kamerového systému město Prostějov získalo dotaci z ministerstva vnitra ve výši 987 tisíc korun. Novinkou je software pro takzvanou forenzní analýzu, který může výrazně zkrátit dobu vyhledávání událostí na záznamech. 

"Díky moderním technologiím je problém vyhodnocení v současné době usnadněný. Aplikace umožňují rychlou a efektivní analýzu záznamů a systém zvládne monitorovat situaci na silnicích i veřejných prostranstvích. Umožní v záznamu rychle najít podezřelé osoby nebo vozidla," potvrdil ředitel Městské policie Prostějov Libor Šebestík.

Každou minutu podle něho bezpečnostní kamery vygenerují tisíce hodin záznamů. Jedná se o obrovské množství dat. "Z důvodů časově náročného rozboru se vyhodnocení dočká jen 0,000001 procenta nahrávek. Objekty jsou proto vybírány podle požadavku operátora. Je možno se přesunout do originálního záznamu, který je možné exportovat orgánům činným v trestním řízení nebo správním orgánům," dodal Šebestík.

V současnosti má městský kamerový systém v Prostějově 46 kamer, z toho 7 kamer je mobilních. Letos přibyly kamery ve vysokém rozlišení 4K s vysokorychlostním připojením. "I v příštím roce plánujeme další rozšíření o nové digitální kamery s vysokým rozlišením, případně o panoramatické kamery," podotkl šéf strážníků.

Prostějovem se někteří šílenci řítili rychlostí až 120 kilometrů. Ve městě je již druhý radar

Několik desítek řidičů, kteří překročili povolenou rychlost, zachytí každý den radar na frekventované brněnské výpadovce v Prostějově. Na záznamu jsou ovšem i řidiči, kteří ve městě jeli přes sto dvacet kilometrů v hodině. Dnes v Prostějově začal...

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky bezpečnostní kamery, rozpoznání obličeje, software, městská policie, Prostějov, videokamera, kamerový systém

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Prostějovským strážníkům pomáhá software, který umí rozpoznat obličej  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.