Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Posun po pětihodinové debatě. Olomoucké zastupitelstvo schválilo postup převodu bytů

Zastupitelstvo Olomouce v pátek po více než pětihodinové diskusi schválilo záměr postupu dlouho chystaného převodu čtyř stovek družstevních bytů na nájemníky s doplatkem, který činí jen malou část jejich obvyklé ceny. Doplatek nájemníků na jeden družstevní byt obnáší 2421 korun a 3246 korun za metr čtvereční.

Nájemníci s tímto řešením převodu družstevních bytů většinou souhlasí. Za byty zaplatí celkem 51,223 milionu korun, peníze připadnou dvěma bytovým družstvům. Zastupitelé zároveň schválili související přípravu změny stanov obou bytových družstev.

Primátor Miroslav Žbánek (ANO) po schválení záměru postupu převodu družstevních bytů upozornil, že celý proces je teprve na samém začátku. Zastupitelstvo ještě bude v příštích měsících projednat jednotlivé právní úkony, aby transakce s družstevními byty mohla být zdárně dokončena. Radní v předkládací zprávě pro zastupitele upozornili, že schválenou variantu se dosud nepodařilo prosadit v družstvech, pod která nyní byty spadají. Tento způsob převodu s menším doplatkem družstevních bytů naopak podporují nájemníci bytů.

Novosadská kaplička září mezi paneláky. Pomůže i pouličnímu osvětlení

Mezi vysokými paneláky na sídlišti v olomoucké části Nové Sady se ukrývá barokní kaple Neposkvrněného početí Panny Marie. Drobnou stavbu nyní zdobí nové osvětlení, které plní nejen estetickou funkci. Komise městské části plánuje další vylepšení...

Druhá připravená varianta počítala s vyšším doplatkem, což se nájemníkům už nezamlouvalo. Návrh vycházel z aktuálních rozhodování orgánů družstev. "Výhodou je také bezpečnější míra doplatku a přísnější přístup k nakládání s majetkem," stojí v předkládací zprávě. Třetí navrhovaný způsob zahrnoval převod spoluvlastnických podílů z družstev na radnici, která by pak mohla rozhodnout o převodech bytů. Na seznamu možných řešení byla i varianta vyčkat s převodem bytů na rozhodnutí soudu o platnosti smlouvy o smlouvě budoucí, jež se této realitní transakce týká. S tímto řešením nájemníci nesouhlasili.

Před více než 20 lety v Olomouci začala stavba bytů, kterou zčásti dotoval stát, část nákladů zaplatili nájemníci a zbytek doplatili v nájemném. "Smlouvy měly určité znění. Že po dobu 20 let budeme splácet něco jako hypotéku. A po dvaceti letech se nám byty přepíší do osobního vlastnictví," řekla již dříve jedna z nájemnic.

Kryštof by se mohl k dálnici vrátit v létě. Opravenou sochu budou hlídat kamery

Socha svatého Kryštofa, která dohlížela na auta jedoucí po dálničním obchvatu Olomouce, by se na své místo měla vrátit v letních měsících. Bronzové dílo prochází opravou, konstrukci poškodili v říjnu zloději, kteří se ji snažili rozřezat a...

Návrh na způsob převodu družstevních bytů, který počítal s doplatkem pro bytová družstva, byl v červnu z jednání zastupitelstva stažen. Nájemníci tvrdí, že byty družstvům, v nichž má majetkový podíl město, 20 let spláceli a požadovali je převést bez doplatku. Radní se rozhodli návrh dopracovat, aby transakce s byty v hodnotě bezmála 870 milionů korun byla důkladně připravena. K variantě převodu bytů s doplatkem se nakonec začal klonit i právní zástupce části nájemníků Zdeněk Joukl. Vedení družstev po poradě s kontrolními komisemi naopak doporučila vyčkat na rozhodnutí soudu ohledně platnosti smluv.

Světelná fontána u olomouckého nádraží je pryč. Neprošla revizí

Po šestnácti letech přišla Olomouc o světelnou fontánu, která měla zkrášlovat kruhový objezd nedaleko hlavního vlakového nádraží. Netradiční dekorativní prvek neprošel potřebnou revizí a oprava by se už nevyplatila.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Byty, družstvo, převod, investice, nájem, nemovitosti, zastupitelstvo, Olomouc, bytové družstvo, Miroslav Žbánek, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Posun po pětihodinové debatě. Olomoucké zastupitelstvo schválilo postup převodu bytů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.