Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Světelná fontána u olomouckého nádraží je pryč. Neprošla revizí

Po šestnácti letech přišla Olomouc o světelnou fontánu, která měla zkrášlovat kruhový objezd nedaleko hlavního vlakového nádraží. Netradiční dekorativní prvek neprošel potřebnou revizí a oprava by se už nevyplatila.

Jedenadvacet symetricky rozmístěných sloupů ve středovém prstenci frekventované okružní křižovatky už je minulostí. Na Jeremenkově ulici tento unikátní prvek v listopadu 2005 zakončil třetí etapu úprav přednádražního prostoru, životnost zevnitř prosvícených tubusů ale skončila.

Snímek ze slavnostního zprovoznění světelné fontány v roce 2005

„Byla provedená revize a na jejím základě se zjistilo, že zařízení už není způsobilé provozu. V současné době už je ta technologie zastaralá a náklady na opravu by byly příliš vysoké,“ objasnil vedoucí odboru dopravy a územního rozvoje olomouckého magistrátu Marek Černý.

LED diody ve světelné fontáně řídil počítač a na plastovém stínítku se vytvářely různé obrazce. Kvůli požadavku policie na bezpečnost ale bylo nastavení svítivosti dlouhodobě na nejnižším stupni. „Bylo to elektrické zařízení jako každé jiné a podléhalo tomu, že musí mít pravidelnou revizi. Bohužel výsledkem té poslední bylo, že fontána už nemohla být v provozu,“ doplnil Černý.

Střed kruhového objezdu tak čeká už jen zasypání základových patek, které zůstaly po odstranění fontány. „Místo se pravděpodobně zaštěrkuje a o případné náhradě v budoucnu budou rozhodovat kompetentní odbory magistrátu,“ řekla k dalšímu osudu rondelu za budovou RCO mluvčí radnice Jana Doleželová.

Z části ulice Na Vozovce v Olomouci je jednosměrka. Bludiště i pro místní, lamentují řidiči

Částečné zjednosměrnění olomoucké ulice Na Vozovce se setkalo i s kritikou ze strany veřejnosti. Město chce v oblasti zklidnit dopravu a umožnit bezpečnější průjezd také cyklistům do nedalekého parku a centra města. Řidiči se tak v úseku, kde...

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa, Blanka Martinovská - Statutární město Olomouc

Štítky Doprava, kruhový objezd, rondel, světelná fontána, Olomouc, fontána, Jana Doleželová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Světelná fontána u olomouckého nádraží je pryč. Neprošla revizí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.