Počasí dnes11 °C, zítra13 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Olomoucký kraj schválil nový rozpočet. Zlepšení epidemické situace navýšilo příjmy

Olomoucký kraj bude příští rok hospodařit s konsolidovanými příjmy 5,911 miliardy korun, které jsou ve srovnání se schváleným rozpočtem na letošní rok o necelé jedno procento vyšší. Na straně výdajů počítá krajský rozpočet s růstem o 6,7 procenta na 6,352 miliardy korun z letošních 5,956 miliardy korun.

Schodek 441,7 milionu korun hejtmanství pokryje pomocí finančního zůstatku z letoška a revolvingového úvěru. Návrh rozpočtu dnes schválilo krajské zastupitelstvo.

Daňové příjmy Olomouckého kraje mají příští rok ve srovnání se schváleným letošním rozpočtem meziročně vzrůst o pět procent na 5,209 miliardy korun. Hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN) dnes zastupitelům řekl, že zatímco v roce 2020 daňové příjmy kraje kvůli epidemii koronaviru klesly zhruba o 530 milionů korun, tak už letošní výnosy budou díky zlepšení epidemické situace a následnému uvolnění opatření výrazně vyšší, než se plánovalo. Rozdíl činí zhruba 431 milionů korun. Kraj proto splatí zbývajících 400 milionů korun z půlmiliardového revolvingového úvěru, který loni čerpal kvůli propadu daňových příjmů.

Olomouc schválila rozpočet na příští rok. Počítá s investicemi i úsporami na magistrátu

Město Olomouc bude příští rok hospodařit s příjmy 2,727 miliardy korun, které jsou meziročně o 173 milionů korun vyšší. Výdaje města ve srovnání se schváleným rozpočtem na letošní rok vzrostou o 112 milionů korun na 2,89 miliardy korun.

Prvních 100 milionů z úvěru kraj zaplatil bance už v roce 2020. "Letos jsme měli splatit 150 milionů korun a příští rok 250 milionů korun. Díky příznivému vývoji navrhujeme již letos splatit 400 milionů korun," uvedl Suchánek. Podle něj se tak příští rok sníží dluhové zatížení kraje. Hejtmanství po předčasném splacení revolvingového úvěru ušetří na úrocích, které se kvůli rostoucí inflaci začaly zvyšovat. Hejtmanství by mělo uspořit zhruba pět milionů korun, podotkl Suchánek.

Revolvingový úvěr v celkové výši jedné miliardy korun, který může kraj opakovaně čerpat po dobu tří let, zastupitelstvo schválilo loni. Rozpočet na příští rok zahrnuje čerpání 500 milionů korun a počítá s tím, že do něj bude z letoška zapojeno 200 milionů korun, které kraj získal díky vyšším daňovým příjmům. Dalších 13 milionů korun kraji v letošním roce zůstalo poté, co nebyly vyčerpány všechny peníze na nákup materiálu v souvislosti pandemií nového koronaviru. Revolvingový úvěr bude příští rok čerpán hlavně ve prospěch krajských investic.

Jeseník začne pracovat na šesti projektech, které navrhli do rozpočtu občané

Milion korun vyčlenil Jeseník z městské kasy na projekty, které navrhnou sami občané v takzvaném participativním rozpočtu. Vítězným záměrem byl ve druhém ročníku hlasování veřejnosti nový nájezd pro kočárky nedaleko polikliniky. Nakonec se ale...

Hejtmanství očekává, že skutečné daňové příjmy kraje budou příští rok opět vyšší, než s jakými počítá dnes schválený návrh rozpočtu. Podle Suchánka ale není přílišný optimismus zatím na místě, jelikož ministerstvo financí poslední predikci daňových příjmů pro rok 2022 zveřejnilo v srpnu. V předchozích letech kraje měly v listopadu k dispozici upřesněný odhad těchto příjmů, letos tomu tak podle Suchánka nebylo. "Máme obavu, že je to proto, že se to bude možná vyvíjet hůř, než si mysleli v srpnu," míní.

Dluh kraje by na konci letošního roku měl klesnout na 2,742 miliardy korun z 3,255 miliardy korun v závěru roku 2020. Olomoucký kraj přesto bude podle hejtmana patřit mezi nejzadluženější regiony v Česku. Od roku 2006 čerpal kraj úvěry v celkové výši 7,405 miliardy korun, dosud splatil 4,663 miliardy korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky rozpočet, finance, samospráva, Olomoucký kraj, úvěr, Josef Suchánek, pandemie covidu-19, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Ministerstvo financí České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký kraj schválil nový rozpočet. Zlepšení epidemické situace navýšilo příjmy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.