Počasí dnes11 °C, zítra13 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Olomouc schválila rozpočet na příští rok. Počítá s investicemi i úsporami na magistrátu

Město Olomouc bude příští rok hospodařit s příjmy 2,727 miliardy korun, které jsou meziročně o 173 milionů korun vyšší. Výdaje města ve srovnání se schváleným rozpočtem na letošní rok vzrostou o 112 milionů korun na 2,89 miliardy korun.

Schodek 162,84 milionu korun město pokryje pomocí úvěru i zapojením padesátimilionového přebytku z letošního roku. Rozpočet Olomouce na příští rok schválilo zastupitelstvo.

Primátorův náměstek Otakar Bačák (spOLečně) zastupitelům řekl, že sestavení rozpočtu na rok 2022 bylo velmi komplikované, protože do příštího roku přejde spousta rozestavěných investičních akcí a požadavky odborů magistrátu o 360 milionů korun převyšovaly predikované příjmy rozpočtu, takže autoři rozpočtu museli najít značné úspory.

Olomouc plánuje investice do vodovodů a kanalizací. V rozporu se smlouvami i legislativou, tvrdí opozice

Zvýšení ceny nájmu za vodohospodářskou infrastrukturu přinese potřebné finanční prostředky do rozpočtu města Olomouce, radnice chce do této oblasti investovat 87 milionů korun. Opozice postup města kritizuje, peníze podle ní radnice rozděluje v...

Opoziční zastupitel Tomáš Pejpek (ProOlomouc) upozornil na to, že rozpočet na příští rok navzdory vysokým dluhům města není nastavený jako "přísně úsporný". Například provozní výdaje města příští rok podle Pejpka vzrostou. Někteří opoziční zastupitelé neúspěšně navrhli úpravy, které by znamenaly snížení některých výdajů, například u odboru cestovního ruchu, kultury a sportu.

Schválený rozpočet Olomouce počítá v roce 2022 s růstem daňových příjmů. Zatímco rozpočet na letošní rok byl postaven na daňových příjmech 1,793 miliardy korun, tak příští rok mají vzrůst na 1,974 miliardy korun. Zvýšit se mají příjmy z daně z přidané hodnoty, a to o 140 milionů korun na 900 milionů. Návrh předpokládá také růst výnosu daně z nemovitosti, která příští rok vzroste na dvojnásobek. Město díky tomu inkasuje 170 milionů korun.

POLITICKÁ KORIDA: Mělo by město dotovat profesionální sport?

V dalším dílu Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Velké diskuse nedávno vzbudila mimořádná dotace 1,3 milionu korun pro hokejový klub, mělo by město tímto způsobem...

Město peníze získané zvýšením daně z nemovitosti použije na snížení úvěrového zatížení a zbytek na opravy komunikací, škol a vodohospodářské infrastruktury. "To se také v rozpočtu projevuje. Jediný útvar magistrátu, který má v plánu výrazné navýšení, je odbor školství, a to o 18 milionů na provoz, modernizaci a rekonstrukce olomouckých škol," podotkl Bačák. Naopak u daně z příjmů fyzických osob město příští rok očekává pokles z letošních 450 milionů na 300 milionů korun.

Provozní výdaje města mají v roce 2022 mírně vzrůst z částky schválené na letošek 2,205 miliardy korun na 2,210 miliardy. Upravený rozpočet na letošní rok ale počítá s celkovými provozními výdaji 2,413 miliardy korun, z toho na provozní výdaje odborů připadá 489 milionů korun. Příští rok mají provozní výdaje odborů klesnout na 337,6 milionu korun.

Schválený rozpočet počítá také se zvýšením kapitálových výdajů, které směřují do modernizace a rozšíření obecní infrastruktury. Ve schváleném rozpočtu na letošní rok obnášely 573 milionů, návrh rozpočtu na příští rok počítá s částkou 680 milionů korun. Mezi hlavní investice patří dokončení tramvajové trati na sídliště Nové Sady či stavba sušárny vodárenských kalů.

Novosadská kaplička září mezi paneláky. Pomůže i pouličnímu osvětlení

Mezi vysokými paneláky na sídlišti v olomoucké části Nové Sady se ukrývá barokní kaple Neposkvrněného početí Panny Marie. Drobnou stavbu nyní zdobí nové osvětlení, které plní nejen estetickou funkci. Komise městské části plánuje další vylepšení...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Statutární město Olomouc

Štítky rozpočet, samospráva, finance, město, Olomouc, magistrát, odbory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Olomouc schválila rozpočet na příští rok. Počítá s investicemi i úsporami na magistrátu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.