Počasí dnes28 °C, zítra29 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Bílý předvánoční čas v Zoo Olomouc: Na sněhu si lebedí vlci, nepřekvapí už ani žirafy

Prosincová sněhová nadílka zpestřila život zvířatům v olomoucké zoologické zahradě a přinesla na Svatý Kopeček zimní atmosféru. Sníh už odtává i v nadmořské výšce okolo 400 metrů nad mořem, polární zvířata by podle zoologů možná přivítala i ještě chladnější počasí. V zasněžené krajině je jako doma například vlk Hudsonův a před teplotami až -40 °C chrání srst velblouda dvouhrbého.

Živočichové, kterým chladnější teploty nesvědčí, jsou ukrytí ve vnitřních expozicích a dalších uzavřených a vytápěných objektech zoologické zahrady. „Na sněhu můžeme nicméně vidět i pro někoho překvapivě zvířata, která se se sněhem a zimou běžně nesetkávají. V zoo se však již aklimatizovala natolik, že není nezvyklé spatřit je venku. Jedná se třeba o klokany, či žirafy,“ říká mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

V patnáctistupňovém mrazu přežívají v přírodě také makaci červenolící, jejich organismus si dokáže poradit s širokým rozsahem teplot. Mnohem chladnější počasí, než je běžné v našich zeměpisných končinách zvládají kozorožci kavkazští či sobi polární. V areálu pokrytém sněhem se mohou cítit více jako ve své domovině. „Takto zasněžená zahrada dlouho nebyla. Změnu počasí vítají nejen mnohá zvířata, ale jistě i návštěvníci,“ dodává pamětník a fotograf zoo Milan Kořínek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zoo Olomouc, Milan Kořínek

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, Olomouc, sníh, Zoologická zahrada Olomouc, Svatý Kopeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bílý předvánoční čas v Zoo Olomouc: Na sněhu si lebedí vlci, nepřekvapí už ani žirafy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.