Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Konopný léčitel Dušan Dvořák tráví ve vězení již třetí Vánoce. Naději neztrácí

Už třetí Vánoce tráví ve vězení nejznámější konopný léčitel v zemi Dušan Dvořák, kterého česká justice poslal na šest let za mříže. Dvořák neztratil naději ani humor, když s nadsázkou napsal, že si zatím na svátky v base nezvykl. Lidem přeje klidné a veselé svátky a vše dobré v roce 2022 a vzkazuje, aby boj s nespravedlností nevzdávali.

"Kdybyste na své pouti potkal Pink Floydy, tak ať to osolí, že trčí jedna inkviziční zeď. Třetí Vánoce v base a furt si ne a ne zvyknout," napsal těsně před Vánocemi konopný léčitel Dušan Dvořák redaktorovi Olomoucké Drbny z břeclavské věznice.

Dvořák za mřížemi nepropadá beznaději. U českých a evropských soudů bojuje za spravedlnost, pomáhá ostatním odsouzeným s jejich případy, ve vězení kromě toho píše povídky a s minimem prostředků sestavuje také neobvyklé grafické koláže.

V posledním dopise například vyrobil pohlednici, na které je floydovská zeď a znak konopí, již dříve využil obálku jiného dopisu, na kterou do grafiky vytvořené z prázdného archu poštovních známek připomínajícího vězeňské okno umístil báseň Jana Skácela. Další grafickou obálku s veršem Teče voda, teče, po kameni skáče vytvořil k 17. listopadu.

"Srdečně zdravím z břeclavské ťurmy a stále věřím v sílu pravdy," napsal léčitel před časem.

Šest let za pěstování léčebného konopí

Dvořák si nyní odpykává šestiletý trest, protože na své chalupě v Ospělově na Prostějovsku pěstoval konopí pro léčebné účely. Soud mu nikdy neprokázal, že by jediný gram marihuany prodal narkomanovi. Pěstování konopí je však v tuzemsku svázané přísnými regulemi, které Dvořák nerespektoval, a proto skončil za mřížemi. 

Pěstitel konopí je ve věznici od listopadu předloňského roku. Obrátil se se stížností na Evropskou komisi, stížnost v jeho prospěch podala i dvacítka českých poslanců. Letos v září se navíc několik lékařů, expertů na léčbu závislostí a umělců obrátilo na předsedu Ústavního soudu a ministryni spravedlnosti, kde pro Dvořáka žádali spravedlnost.

V otevřeném dopise se za něho postavili například přední světový odborník na výzkum kanabinoidů, docent Lumír Hanuš z Hebrejské Univerzity v Jeruzalémě, známý český expert na léčbu závislostí Ivan Douda, olomoucký lékař Aleš Skřivánek, analytik Tomáš Ocelka, světoznámý fotograf Jindřich Štreit, bývalý pirátský poslanec Tomáš Vymazal, Dvořákovi pacienti a další signatáři.

Dvořák má velkou podporu veřejnosti. Probíhají finanční sbírka a koncem října se v Olomouci konal další benefiční koncert.

Novela zákona o návykových látkách dává konopnému léčiteli Dvořákovi šanci, že se dostane na svobodu

Nejznámějšímu pěstiteli léčebného konopí v zemi Dušanovi Dvořákovi svitla naděje, že se brzy dostane z vězení domů. Novela zákona o návykových látkách totiž zvyšuje obsah THC pro beztrestné pěstování konopí a Dvořák by se do nových limitů mohl...

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šverdík, svoboduprodusana.cz

Štítky Dušan Dvořák, vězení, Vánoce, léčitel, konopí, Prostějov, věznice, Pink Floyd, svátek, Drbna.cz, Jan Skácel, Lumír Ondřej Hanuš, Jindřich Štreit, Tomáš Vymazal, Ivan Douda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Konopný léčitel Dušan Dvořák tráví ve vězení již třetí Vánoce. Naději neztrácí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.