Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Novela zákona o návykových látkách dává konopnému léčiteli Dvořákovi šanci, že se dostane na svobodu

Nejznámějšímu pěstiteli léčebného konopí v zemi Dušanovi Dvořákovi svitla naděje, že se brzy dostane z vězení domů. Novela zákona o návykových látkách totiž zvyšuje obsah THC pro beztrestné pěstování konopí a Dvořák by se do nových limitů mohl vejít. Před pár dny už požádal soud o propuštění na svobodu.

Konopný guru Dušan Dvořák si nyní odpykává šestiletý trest v břeclavské věznici, protože v minulých letech konopí pro léčebné účely pěstoval na své chalupě v Ospělově na Prostějovsku. Nikdo mu neprokázal, že by jediný gram marihuany prodal narkomanovi, i tak skončil za mřížemi. 

"Prezident podepsal novelu zákona o návykových látkách a léčivech, ze které vyplývá, že povolení k pěstování a zpracování konopí musí mít občan u konopí s obsahem nad 1 procento THC. Průměrný obsah THC v mých trestních řízeních je 0,9 procenta," uvádí nyní Dvořák.

Pokud by se vzala k měření obsahu THC celá nadzemní část rostlin, jak rozhodl letos v dubnu Ústavní soud, obsah THC by podle něho klesl dokonce až na 0,3 procenta.

"Účinnost novely je od 1. 1. 2022. Proto navrhuji, aby soud rozhodl, že ke dni 1. 1. 2022 zrušuje výkon trestu odnětí svobody, a podle trestního řádu rozhodl o zahlazení trestu," požádal před pár dny Dvořák Okresní soud v Prostějově.

Dušan Dvořák ve vězení píše povídky a s minimem prostředků sestavuje neobvyklé umělecké koláže. Na obálce jednoho z dopisů například báseň Jana Skácela umístil do grafiky připomínající vězeňské okno. 

Autor novely dává Dvořákovi šanci

Autorem ustanovení, které zaručuje beztrestné pěstování konopí do 1 procenta THC, byl pirátský poslanec Tomáš Vymazal z Brna. 

"Doposud je hranice 0,3 procenta, od ledna bude jedno procento. Pokud by se Dušan Dvořák vlezl do tohoto limitu, soudy by jeho případy měly znovu posoudit, protože to jsou nové skutečnosti," vysvětlil bývalý poslanec.

Podle dostupných informací Okresní soud v Prostějově o návrhu Dušana Dvořáka ještě nerozhodl.

Dvořáka podporuje řada osobností

Pěstitel konopí je za mřížemi od listopadu předloňského roku. Nedávno se obrátil se stížností na Evropskou komisi, stížnost v jeho prospěch podala i dvacítka českých poslanců. Letos v září se navíc několik lékařů, expertů na léčbu závislostí a umělců obrátilo na předsedu Ústavního soudu a ministryni spravedlnosti, kde pro Dvořáka žádali spravedlnost.

V otevřeném dopise se za něho postavili například přední světový odborník na výzkum kanabinoidů, docent Lumír Hanuš z Hebrejské Univerzity v Jeruzalémě, známý český expert na léčbu závislostí Ivan Douda, olomoucký lékař Aleš Skřivánek, analytik ostravského Zdravotního ústavu Tomáš Ocelka, světoznámý fotograf Jindřich Štreit, bývalý pirátský poslanec Tomáš Vymazal, Dvořákovi pacienti a další signatáři.

Dvořák má také velkou podporu veřejnosti. Probíhají finanční sbírka a na konec října se do Olomouce chystá další benefiční koncert.

"Srdečně zdravím z břeclavské ťurmy a stále věřím v sílu pravdy," napsal léčitel před časem redaktorovi Olomoucké Drbny.

Lékaři a experti podpořili vězněného konopného léčitele Dušana Dvořáka. Obrátili se na Ústavní soud

Lékaři, experti na léčbu závislostí, umělci nebo poslanec podpořili uvězněného konopného léčitele Dušana Dvořáka, který je nyní za pěstování konopí ve vězení v Břeclavi. V otevřeném dopise předsedovi Ústavního soudu a ministryni spravedlnosti...

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto svoboduprodusana.cz, Michal Šverdík

Štítky Dušan Dvořák, léčitel, konopí, vězení, novela, THC, obnova procesu, Prostějov, drogy, Tomáš Vymazal, okres Prostějov, Evropská komise, Jan Skácel, Hebrejská univerzita v Jeruzalémě, Lumír Ondřej Hanuš, Jindřich Štreit

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novela zákona o návykových látkách dává konopnému léčiteli Dvořákovi šanci, že se dostane na svobodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.