Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Václav Havel pořád někam pospíchal, vzpomíná na jeho návštěvu Prostějova fotograf Bob Pacholík

Památku prvního prezidenta České republiky Václava Havla připomíná v Prostějově od půlky listopadu strom ve Smetanových sadech. Až do konce ledna Havla v kulturním klubu Duha připomíná také výstava fotografií prostějovského fotografa Boba Pacholíka nazvaná Vzpomínka na Václava Havla.

Bob Pacholík totiž fotil při prezidentské návštěvě v Prostějově 28. května 1990. Návštěva se konala před prvními svobodnými parlamentními volbami. Václav Havel v Prostějově učinil krátkou zastávku před cestou do Olomouce, kde měl převzít čestný doktorát filozofie udělený Palackého univerzitou. Vzdal tam poctu profesoru Josefu Ludvíku Fischerovi, prvnímu rektorovi Univerzity Palackého (1946–1949), filozofu a příteli jeho otce. Právě on jej v mládí zasvěcoval do tajů filozofie.

Iniciátorem prostějovské návštěvy byl představitel Občanského fóra, disident a vydavatel samizdatové literatury Miloš Košíček. V úvodu Václav Havel položil květiny na hrob prostějovského rodáka a signatáře Charty 77 generála Viléma Sachera

Byl to neopakovatelný zážitek, vždyť Havla tehdy vítalo kolem 20 tisíc občanů na hlavním a okolních náměstích. Promluvil z balkonu radnice. Připomněl události roku 1953, kdy komunistický režim nechal odstranit pomník T. G. Masaryka a podpořil iniciativu na jeho obnovu. Potom zavítal do oděvního podniku OP Prostějov.

Prostějov na podzim vysadí strom Václava Havla, doplní ho žulová deska

Prostějovská radnice nechá ve městě na podzim vysadit strom věnovaný Václavu Havlovi, před kterým bude do země zapuštěna žulová pamětní deska. Od úmrtí bývalého prezidenta a dramatika Václava Havla letos uplyne deset let a prostějovská radnice...

Výstava bude v prostějovské Duze až do 28. ledna

Vernisáž fotografií Vzpomínka na Václava Havla k 10. výročí jeho úmrtí proběhla v kulturním klubu Duha ve Školní ulici ve čtvrtek 16. prosince 2021. Přítomni byli pamětníci a například také tehdejší první místopředseda Městského národního výboru a první polistopadový starosta města Prostějova Miroslav Zikmund.

"Prezident Havel pořád někde pospíchal, takže nebylo snadné fotit, navíc jsem tam nikoho z jeho doprovodu neznal, až na Petra Oslzlého a měl jsem také jiný fotoaparát, který jsem ještě moc neovládal," zavzpomínal na Havlovu návštěvu Prostějova Bob Pacholík a zároveň rozdal přítomných několik pamětních brožurek fotografií vydaných v roce 1990 Pavlem Jansou v grafické úpravě Magdaleny Jansové.

Výstavu fotografii je možno v prostějovské Duze zhlédnout až do 28. ledna 2022.

Divadelník Petr Oslzlý ve své knize vzpomíná na Prostějov, ale i na události Sametové revoluce

Brzy uběhne dvaatřicet let od Sametové revoluce. Aktérem těchto událostí byl herec, dramaturg, režisér, divadelní pedagog, ředitel Centra experimentálního divadla, rektor JAMU Brně a bývalý Prostějovák Petr Oslzlý.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hana Bartková

Štítky Havel, Pacholík, výstava, fotografie, Prostějov, Václav Havel, Bob Pacholík, návštěva, Česko, Josef Ludvík Fischer, volby do Poslanecké sněmovny PČR, Univerzita Palackého v Olomouci, Miloš Košíček, Občanské fórum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Václav Havel pořád někam pospíchal, vzpomíná na jeho návštěvu Prostějova fotograf Bob Pacholík  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.