Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Lidé v Olomouckém kraji si příští rok připlatí hlavně za vodu a teplo, někde i za odpad

Především za vodu a tepelnou energii si příští rok připlatí domácnosti v Olomouckém kraji, jejichž roční náklady vzrostou o stovky až tisíce korun. V některých městech podraží také odpady. V Olomouci se v roce 2022 zdvojnásobí daň z nemovitosti. Radnice zatím neavizovaly zvyšování jízdného v městské hromadné dopravě.

Například na Olomoucku příští rok podraží pitná voda, kterou lidem a firmám dodává Moravská vodárenská. Cena vodného a stočného za metr krychlový vody se od 1. ledna včetně DPH zvýší zhruba o 5,6 koruny na 94,76 koruny. Pro čtyřčlennou olomouckou domácnost s průměrnou spotřebou by to mělo znamenat zdražení v řádech desetikorun měsíčně.

Společnost OLTERM & TD Olomouc od 1. ledna zvýší v Olomouci ceny tepla o 17 procent. Průměrná olomoucká domácnost zaplatí měsíčně za dodávku tepelné energie o zhruba 200 korun více. Zdražení tepla souvisí s růstem cen paliv, emisních povolenek a dalších nákladů na výrobu a rozvod tepla. Firma Olterm & TD zásobuje teplem téměř 29 tisíc bytů v Olomouci a nedalekých Hlubočkách.

Teplo v Olomouci zdraží skoro o pětinu. Cenu tlačí vzhůru emisní povolenky

Trend nárůstu cen se nevyhne ani platbám za tepelné energie v Olomouci. Společnost OLTERM & TD Olomouc, která tyto služby zajišťuje pro domácnosti v krajské metropoli, oznámila pro příští rok navýšení ceny o 17 procent. Podle zástupců firmy a města...

Cena vodného i tepla vzroste také v Přerově

Také v Přerově příští rok vzroste cena vodného a stočného včetně DPH o 4,50 koruny na 84,50 koruny za metr krychlový pitné vody. Zvýšení ceny znamená u jedné osoby průměrný nárůst ročních nákladů na vodné o 88 korun a u stočného o 73 korun.

Domácnosti v Přerově si příští rok připlatí i za dodávku tepla. Nejvíc podle ceníku společnosti Teplo Přerov vzroste cena tepla dodávaného z plynových kotelen. Zatímco letos u bytů včetně DPH činila 539 korun za jeden gigajoule tepelné energie, příští rok vzroste na 716,87 korun. Důvodem zdražení je růst cen plynu.

Odpady jsou nejlevnější v Prostějově

V některých městech zdraží i odpad. Za svoz komunálního odpadu si příští rok připlatí například obyvatelé Šumperka, a to o 96 na 840 korun ročně. Naopak obyvatelé Olomouce příští rok za svoz a likvidaci komunálního odpadu zaplatí stejnou částku jako letos, tedy 804 korun. V Přerově za odpad zaplatí obyvatelé města už třetím rokem 700 korun, v Prostějově činí tato sazba 600 korun, v Jeseníku platí lidé 696 korun, o 96 korun se poplatek zvyšoval letos.

"Od roku 2017 postupně náklady na likvidaci odpadů rostou. V roce 2020 byly ve výši přes 50 milionů korun s DPH, vůbec nejvyšší v historii města. Letos, tedy již devátým rokem, zůstává výše poplatku za komunální odpad zachována," uvedl náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil (Pévéčko).

V Olomouci příští rok vzroste na dvojnásobek daň z nemovitost, což ročně zvýší příjmy městského rozpočtu o zhruba 87 milionů korun. Majitel bytu o rozloze do 75 metrů čtverečních tak příští rok zaplatí místo dosavadních 644 korun novou sazbu 1288 korun. Daň u přízemního rodinného domu s plochou do 120 metrů čtverečních vzroste z 840 korun na 1680 korun.

Přerované zaplatí příští rok za odpady 700 korun. Tlak na zvýšení však roste

Obyvatelé Přerova zaplatí v příštím roce za odpady 700 korun. Ačkoliv se náklady na svoz a ukládání odpadů zvyšují, radní města rozhodli, že pro rok 2022 poplatek zvyšovat nebudou. Částku musí ještě schválit zastupitelstvo.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky ceny, energie, voda, odpady, MHD, zdražení, Olomoucký kraj, teplo, odpad, Olomouc, Přerov, MORAVSKÁ VODÁRENSKÁ, a.s., komunální odpad, Prostějov, OLTERM & TD Olomouc, a.s., Jiří Pospíšil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Lidé v Olomouckém kraji si příští rok připlatí hlavně za vodu a teplo, někde i za odpad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.