Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Na Přerovsku se zhoršuje ovzduší. Polétavý prach již překročil limity

Na jihovýchodě Olomouckého kraje se zhoršuje kvalita ovzduší. Rostoucí koncentrace polétavého prachu hlásí stanice v Hranicích a Bělotíně na Přerovsku, kde jsou hodnoty téměř na dvojnásobku limitu. Koncentrace prachu se zvyšuje také v Přerově.

Měřicí stanice v Hranicích dnes ráno zaznamenala průměrnou hodnotu koncentrace polétavého prachu za 24 hodin 96,8 mikrogramu na metr krychlový, limit je 50 mikrogramů. V nedalekém Bělotíně bylo naměřeno 91,6 mikrogramu a v Přerově 71,8 mikrogramu.

Naopak v Olomouci, Prostějově, Šumperku a Jeseníku jsou rozptylové podmínky zatím dobré a koncentrace polétavého prachu se drží pod 50 mikrogramy. Nejčistší vzduch vykazuje stanice Jeseník-lázně, kde ráno činil tento čtyřiadvacetihodinový ukazatel 5,7 mikrogramu polétavého prachu na metr krychlový.

Špatné rozptylové podmínky meteorologové pro Olomoucký kraj předpovídají na celý dnešek. "Bude oblačno až zataženo, místy polojasno a slabý proměnlivý vítr. Rozptylové podmínky budou většinou nepříznivé," uvedl Petr Drobek z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Víte, jaký vzduch dýcháte? Zjistěte to na interaktivní mapě

Kvalita ovzduší je v dnešní společnosti velkým tématem. Olomoucký odbor životního prostředí představil už koncem loňského roku na webových stránkách města interaktivní mapu kvality ovzduší, která poskytuje ucelenou představu o míře znečištění...

Na Ostravsku hrozí vyhlášení regulace

Výrazně se zhoršila kvalita ovzduší také v sousedním Moravskoslezském kraji. Meteorologové proto dnes v noci kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu v ovzduší v části tohoto kraje vyhlásili smogovou situaci. Výstraha je platná pro oblast Ostravska, Karvinska a Frýdecko-Místecka.

Meteorologové navíc neočekávají, že by se situace měla výrazně zlepšovat. Upozornili na to, že v blízké době hrozí možnost vyhlášení regulace.

Kvalitu ovzduší v Olomouci začali na Rooseveltově sledovat odborníci v rámci vědeckého projektu

Další krok k lepšímu životnímu prostředí udělalo město Olomouc ve spolupráci s Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ). V areálu Střední školy polytechnické v Rooseveltově ulici přibyla vysoce funkční a citlivá měřicí technika. S její pomocí...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky smog, polétavý prach, limity, ovzduší, Přerov, Hranice, Bělotín, okres Přerov, vzduch, Olomoucký kraj, Olomouc, Český hydrometeorologický ústav, okres Ostrava-město, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Na Přerovsku se zhoršuje ovzduší. Polétavý prach již překročil limity  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.