Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Hasiči měli v Olomouckém kraji pestrý rok. Krokodýl, panda, pes, kůň či socha světce

Krokodýl, panda, pes, kůň, automobil v potoce, zraněná turistka na vrcholu skály nebo bronzová socha světce na spadnutí, s tím vší se v letošním roce setkali hasiči v Olomouckém kraji. Kuriózních zásahů měli spousty.

V Mlýnském náhonu u Kojetína například skončil svou jízdu řidič osobního automobilu. "Z vozu se dostal se štěstím střešním oknem, automobil vyprostili až hasiči s pomocí potápěčské skupiny a vyprošťovacího speciálu," popsala mluvčí hasičů Lucie Balážová.

V březnu zase uničovská jednotka při hašení zahradního domku narazila uvnitř objektu na schovaného krokodýla nilského. Mohutného více než třímetrového samce odchytli přivolaní odborníci. 

Jejich kolegové poté zachraňovali zraněnou turistku, která si při výstupu na zříceninu hradu Puchart vážně poranila nohu. Dolů ji ve skalnatém a kamenitém terénu museli opatrně snést v nosítkách.

V zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce hasiči v koruně stromů ve výběhu kamzíků lovili tentokrát pandu červenou. "Využili vodní proud, vytvořili vodní clonu a v náručí ji pak předali ošetřovatelům," uvedla mluvčí hasičů.

Další zvíře, pro změnu psa, hasiči zachraňovali v lomu u Výklek na Přerovsku. Pád z velké výšky pes sice zvládl bez zranění, ale z mezipatra na skále se nemohl sám dostat. Vysvobodili ho až speciálně trénovaní horolezci hasičů. "Psa vytáhli z desetimetrové hloubky a předali šťastné majitelce," popsala mluvčí hasičů.

Žena si zranila nohu na vrcholu skály. Hasiči ji museli snést po strmé a úzké stezce

Ženu s vážným zraněním nohy vyprošťovali před pár dny záchranáři z nepřístupného terénu u zříceniny hradu Puchart poblíž Potštátu na Přerovsku. Při náročné akci museli hasiči z Hranic a Potštátu nosítka se zraněnou odnést po strmé lesní stezce....

Světce zloději neukradli, na obchvatu bude chvíli chybět

U Kostelce na Hané na Prostějovsku se zase utrhla krajnice pod plně naloženým krmným vozem a auto sjelo do příkopu. Na podmáčené půdě hrozilo jeho převrácení. "Do akce tak nastoupil vyprošťovací automobil a technický speciál, s jejichž pomocí osmnáctitunový kolos dostali hasiči zpět na kola," řekla mluvčí.

Koně, který se topil v potoce a uvízl v bahně, pak zachránili litovelští hasiči. Zvíře museli podvázat pod břichem popruhy určenými na zvedání zvířat a na břeh ho dostali technickým speciálem s hydraulickou rukou.

Bronzová socha na obchvatu Olomouce v závěru roku sice zlodějům odolala, kvůli stabilitě a bezpečnosti ji však hasiči museli odřezat. 

"Neznámí pachatelé se snažili nedaleko Olomouce v říjnu ukrást bronzovou sochu svatého Kryštofa. Jejich počínání bylo neúspěšné, sochu ovšem poškodili v dolních partiích tak, že hrozilo její zřícení. Majitel uměleckého díla rozhodnul o odstranění sochy. Hasiči proto Kryštofovi pomocí úhlové brusky odřezali obě nohy, zajistili jej textilními úvazky a technickým speciálem s hydraulickou rukou jej přemístili na nákladní automobil," popsala zásah mluvčí hasičů Balážová.

Kryštof by se mohl k dálnici vrátit v létě. Opravenou sochu budou hlídat kamery

Socha svatého Kryštofa, která dohlížela na auta jedoucí po dálničním obchvatu Olomouce, by se na své místo měla vrátit v letních měsících. Bronzové dílo prochází opravou, konstrukci poškodili v říjnu zloději, kteří se ji snažili rozřezat a...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor

Štítky kuriózní zásahy, hasiči, rok, Olomoucký kraj, pes, socha, panda, Olomouc, Kojetín, Potštát (hrad), Svatý Kopeček

Hasiči měli v Olomouckém kraji pestrý rok. Krokodýl, panda, pes, kůň či socha světce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.