Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Slavnostní tříkrálový průvod navštíví arcibiskupa i rektora. Připomene i online koledu

V několika formách začala i letos s příchodem nového roku Tříkrálová sbírka. Klasickou koledu a online metodu budou chtít ve čtvrtek propojit členové reprezentační skupiny dobročinné akce. V kostýmech tří králů se do ulic vydají hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek, primátor Statutárního města Olomouc Miroslav Žbánek a pomocný biskup a generální vikář olomoucké arcidiecéze Josef Nuzík.

Po modlitbě a pokloně narozenému králi v jeslích v katedrále svatého Václava vyrazí ve čtvrtek dopoledne tři králové s průvodem k arcibiskupskému paláci a rektorátu Univerzity Palackého. Tentokrát však při návštěvách nebudou vybírat peníze do pokladničky, ale předají potenciálním dárcům informace, jak je možné přispět. „Chceme tak upozornit, že se nám vše přesouvá do online světa. Navíc všeobecná únava a stres letos dopadá na celou naši společnost. Chtěli bychom proto předně zdůraznit v tříkrálové misi aspekt přání do nového roku a vyprošování Božího požehnání," vysvětlil Petr Prinz, ředitel Charity Olomouc.

Průvod v čele s hejtmanem, primátorem a biskupem v doprovodu zpěváků poté vyrazí na Horní náměstí k radnici, kde od deseti hodin proběhne společný program tří králů a sboru opery a operety Moravského divadla Olomouc pod vedením Lubomíry Hellové.

Po zhruba pětačtyřicetiminutovém programu se účastníci akce přesunou před krajský úřad nedaleko hlavního vlakového nádraží. I tam zazní koleda a vystoupení sboru či dětské skupiny Lištička.

S koledou opět do ulic. Tříkrálová sbírka proběhne i tradiční formou

Koledníci Tříkrálové sbírky by s písní a křídou měli letos opět vyrazit do ulic. Jedna z největších dobročinných akcí se po loňském výrazném omezení vrací ke své původní podobě, dobrovolníci s kasičkami budou dodržovat zpřísněná hygienická opatření....

V letošním roce se tříkrálového průvodu po olomouckých institucích poprvé zúčastní hejtman Olomouckého kraje. „Rád se připojím ke každé dobré věci a Tříkrálová sbírka je jistě skvělým projektem. Děkuji všem štědrým dárcům, organizátorům charitativní akce i dobrovolníkům, kteří se na ní podílí.  A přeji jim, aby byl výtěžek sbírky takový, jaký si představují a darované peníze pomohly tam, kde to lidé nejvíce potřebují,“ vyjádřil dobročinné akci podporu hejtman Josef Suchánek.

Loni dárci v olomouckém děkanátu věnovali na pomoc potřebným celkem 1 373 158 Kč, z toho 1 003 225 Kč ve stacionárních, takzvaných neputovních kasičkách, které charita uvedla jako novinku kvůli covidovým omezením. Dalších 369 933 korun darovali lidé prostřednictvím online koledy.

HLEDÁME PÁNÍČKA:  Dareček, Sydny a Bobík jsou opuštění pejsci z Voříšku

Ve spolupráci s útulky v Olomouckém kraji pravidelně hledáme zájemce o adopci zvířat, které přišla o své páníčky. Dnes jde o Darečka, Sydny a Bobíka z Útulku pro psy Voříšek z Čech pod Kosířem na Prostějovsku.

„Charita Olomouc věnuje výtěžek z Tříkrálové sbírky 2022 na rozvoj domácí hospicové péče na Olomoucku a na vytvoření zázemí sociálních služeb věnujícím se lidem s duševním onemocněním,“ informovala mluvčí dobročinné organizace Eva Štefková s tím, že část peněz ze sbírky zamíří rovněž na důstojné zaopatření zemřelých klientů střediska Samaritán pro lidi bez domova.

Tříkrálová sbírka se koná od 1. do 16. ledna, zapojit se mohou lidé i později. I pro rok 2022 je připravena rovněž online koleda, která poběží od začátku ledna až do 30. dubna 2022.

Krásy Jeseníků jako celoroční výzva. Projekt 32 vrcholů zaujal tisíce výletníků

Od Nového roku se rozběhlo další pokračování horské výzvy 32 vrcholů Jeseníků. Aktivita pro nadšené turisty i rodiny s dětmi se zrodila v Beskydech, postupně se rozšířila i do dalších koutů české přírody. Akce má i dobročinný přesah, v letošním roce...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Blanka Martinovská, Statutární město Olomouc

Štítky Charita, tříkrálová sbírka, koleda, Olomouc, vánoční koledy, Olomoucký kraj, Josef Suchánek, Josef Nuzík, Miroslav Žbánek, peníze, Charita Olomouc, Univerzita Palackého v Olomouci, Eva Štefková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavnostní tříkrálový průvod navštíví arcibiskupa i rektora. Připomene i online koledu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.