Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Skromně ukrytí Ve stínu. Divadelníci s kamerou představují úspěšné osobnosti z Olomouce

Covidové restrikce kulturního dění stály na počátku dokumentární tvorby, do které se pustili dva přátelé z olomouckého divadla Jakub Plánka a Marek Pešl. Po úspěšném snímku Za zavřenými dveřmi, který na YouTube přibližoval osud restaurací a barů v koronavirové době, se v dalším projektu rozhodli odhalit lidem příběhy olomouckých osobností, které svůj úspěch a dovednosti na odiv běžně nedávají.

Minisérie dokumentů nazvaná Ve stínu už má za sebou premiéru prvního dílu, jehož hlavním protagonistou je olomoucký kytarář a básník Lukáš Sedláček. Unikátní nástroje z jeho dílny směřují k hudebníkům z celého světa.

Motivací k tvorbě zatím šesti příběhů olomouckých osobností byl pro Marka Pešla a Jakuba Plánku ohlas na jejich předchozí dílo, kdy zpovídali majitele a provozovatele restaurací v covidem výrazně omezených časech.

„Nečekali jsme takový úspěch, dokument hodně rezonoval mezi lidmi a my jsme si řekli, že to je hrozně fajn točit dokumenty. Chtěli jsme vymyslet další počin, který bychom mohli Olomoučákům nabídnout. Přiblížit jim něco, o čem třeba tolik neví. Jsme regionální, nikam dál se zatím nepouštíme,“ objasňuje Jakub Plánka.

Samotná myšlenka projektu přitom postavila před jeho tvůrce určitou výzvu. „Je dost těžké hledat významné osobnosti, o kterých nikdo pořádně neví. Je v tom určitý rozpor,“ říká Marek Pešl a jeho kolega doplňuje: „Ani o sobě asi nechtějí dát vědět, mají svoji bublinu ve které jsou spokojení. Berou jako samozřejmost, že třeba staví špičková kola nebo malují. Ale každý to na téhle úrovni rozhodně neumí. A pro nás je to taková badatelská činnost,“ podotýká Plánka.

Kvůli rozličnosti oborů svých respondentů se museli na natáčení pečlivě připravovat po technické i faktické stránce. Například před rozhovorem s malířkou Denisou Klemscheovou. „Ani jeden z nás nerozumí výtvarnému umění. Naštěstí mi s tím pomohla moje máma, která má vystudované dějiny umění,“ prozradil Marek Pešl, který mimo natáčení působí jako herec v Moravském divadle Olomouc.

Pro epizodu série Ve stínu ale musel s Jakubem Plánkou také vypilovat zachycování jízdy na kole v bikeparku s využitím dronu. Záběry se staly součástí dílu o výrobci jedinečných biků z dílny Jakuba Junka.

Z pejsků jsou nadšené děti i pan profesor, říká canisterapeutka Jana Dohnalová

Chybějící zub u fenky bernského salašnického psa tomu chtěl, aby se Jana Dohnalová začala věnovat canisterapii. Se svými psy už sedmnáct let objíždí domovy seniorů i nejrůznější oddělení nemocnic. Její psí parťáci pomáhají nejen s léčbou...

Pro jednu ze složek audiovizuálního díla měli tvůrci z olomouckého týmu PP-Productions velmi slibné předpoklady. Devětatřicetiletý Jakub Plánka totiž v Moravském divadle pracuje jako zvukař činohry. „Do zvuku vůbec nezasahuju, Kubovi můžu ve všem naplno důvěřovat,“ se smíchem souhlasí Marek Pešl.

Jednotlivé díly série vznikaly v režimu úvodní schůzky, natáčecího dne rozhovoru a následného filmování práce či činnosti vybrané osobnosti. Stopáž výsledného videa se pohybuje okolo deseti minut. „Víme, že člověk u tohoto formátu na internetu déle nevydrží, zvlášť když pro většinu to jsou, dá se říct, neznámí lidé,“ říká třiadvacetiletý herec Pešl a Jakub Plánka s úsměvem dodává: „Je to ideální rozsah třeba pro sledování ke kávě.“

S nezávislou filmařinou postupně sbírají další a další zkušenosti, natáčení rozhovorů jako hobby je obohacuje nejen po technické stránce práce s kamerou a editačními programy. „Lidé, o kterých točíme, jsou naprosto skromní a pro mě jsou inspirací. Nejdou za úspěchem, žene je láska a záliba k tomu, co dělají,“ všiml si při rozhovorech Marek Pešl.

Fotbal jen s očkováním? Věřím, že na to nedojde, říká předseda krajského svazu

Po dvou covidem ukončených sezonách proběhla podzimní část roku bez komplikací. Takový je pohled předsedy Olomouckého krajského fotbalového svazu Daniela Vitonského. Odložených zápasů bylo podle něj v kraji minimum. Otazník ale visí nad...

Ke zveřejnění na serveru YouTube mají nyní připravené tři epizody a na dalších se pracuje. Jednou z osobností, kterou by možná chtěli divadelníci s kamerou oslovit, je také herec a kaskadér Vladimír Furdík. Slovák, který žije v Olomouci, se zapojil do největších světových filmových produkcí a jedním z jeho nejpopulárnějších počinů bylo ztvárnění Nočního krále v proslulém seriálu Hra o trůny. V Hollywoodu působí už přes dvacet let a pro autory dokumentu Ve stínu je tak trochu vysněnou metou.

„Říkali jsme si, že by to mohla být osobnost, která by byla top. Ale pak jsme usoudili, že je to osobnost, která je v Olomouci a hlavně ve světě známá, asi úplně není ve stínu,“ uvažuje Marek Pešl a Jakub Plánka dodává: „Do aktuálního konceptu asi úplně nezapadá. Třeba někdy v budoucnu. A je opravdu velmi velmi těžké s ním domluvit natáčení, museli bychom mu odprezentovat svoji práci a pak by se rozhodl, jestli do toho půjde nebo ne,“ tvrdí Plánka. „Možná bych s ním ani nedokázal vést rozhovor, asi bych byl hodně nervózní,“ usmívá se mladý herec při zmínce o rozhovoru s veleúspěšným obyvatelem hanácké metropole.

Andělský tanec prozářil večer v olomoucké nemocnici. Pro potěšení zdravotníků i pacientů

Netradiční a emotivní podívanou nabídl podvečerní pohled z okna pacientům a zdravotníkům ve Fakultní nemocnici Olomouc. V areálu nemocnice vystupovala umělecká skupina se světelnými křídly. Na podporu lékařů, sester i nemocných lidí předvedly...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa, archiv PP Productions

Štítky Film, divadlo, rozhovor, YouTube, Moravské divadlo Olomouc, Olomouc, videokamera, herec, restaurace, divadelní herec, Hra o trůny, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skromně ukrytí Ve stínu. Divadelníci s kamerou představují úspěšné osobnosti z Olomouce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.