Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Fotbal jen s očkováním? Věřím, že na to nedojde, říká předseda krajského svazu

Po dvou covidem ukončených sezonách proběhla podzimní část roku bez komplikací. Takový je pohled předsedy Olomouckého krajského fotbalového svazu Daniela Vitonského. Odložených zápasů bylo podle něj v kraji minimum. Otazník ale visí nad nařízeními, které také ve výkonnostním fotbale mohou promluvit do druhé poloviny soutěžního ročníku.

Jak se ohlížíte za první polovinou sezony ve vedení Olomouckého krajského fotbalového svazu?

Zpětně bych řekl, že se nám podařilo soutěže rozběhnout bez problémů, ať už se to týká plánování utkání či zajištění rozhodčích. Covid se za podzimní část objevil jen minimálně a skoro žádné zápasy se nemusel odkládat. Jsem rád, že první fáze sezony proběhla bez komplikací.

Podařilo se po měsících covidové odmlky nastartovat fotbal v solidním tempu?

Začalo se na dobré úrovni a jsem snad i příjemně překvapený nad průběhem sezony i kvalitou zápasů. Byly nějaké názory, že kluby budou mít problém s dostatečným počtem hráčů. Odstoupil akorát Tovačov, což mě mrzí. Škarohlídové tvrdili, že situace bude horší, nakonec mě těší, že tomu tak nebylo.

Jarní část sezony začíná v březnu. Podle opatření ministerstva zdravotnictví z konce listopadu by mohli hrát fotbal jen lidé po očkování nebo prodělání nemoci covid-19. Jaký na to máte názor?

Věřím, že na toto opatření nedojde. Z pozice Olomouckého krajského fotbalového svazu budeme při různých jednáních s FAČR či případně s Národní sportovní agenturou nebo ministerstvem školství usilovat o to, aby tohle nařízení v žádném případě neplatilo.

Testování hráčů antigenními testy před zápasy se v uplynulé části sezony osvědčilo jako dostatečné?

Přesně tak. Soutěže se v našem kraji rozběhly mezi prvními, pak proběhla videokonference předsedů krajských svazů. My jsme tlačili na to, ať testování řeší vedoucí v klubech, aby to nebylo na rozhodčích. Prostě tak, aby to pro aktéry fotbalového utkání bylo co nejjednodušší a co nejmíň jsme všechny zatěžovali administrativou. Ukázalo se to jako dobrý krok a všem to ulehčilo sportovní život.

Epidemie v Olomouckém kraji už čtvrtý týden slábne, přibylo tři tisíce případů

V Olomouckém kraji přibylo za uplynulý týden 2991 případů covidu. Sedmidenní přírůstek tak klesá už čtvrtý týden v řadě. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel je v kraji za poslední týden 474 nově nakažených, k minulému pátku jich bylo 723. V celé...

Na co se plánujete ve vedení Olomouckého krajského fotbalového svazu dál zaměřit?

Určitě bychom chtěli klubům pomoct například ve zvyšování kvalifikace trenérů. Řadu školení pro trenérské licence se budeme snažit přenést do online prostředí. Na jedné straně jsou požadavky na odbornost trenérů, na druhé pak požadavky ze strany vlády nebo hygienické stanice, které nám třeba znemožňují dělat kurzy prezenční formou. Online semináře nám pomáhají, i zájemci, kteří byli v karanténě, se mohli účastnit.

Fotbalová asociace České republiky řeší restrukturalizaci soutěží včetně těch regionálních. Už máte informace, jak se to dotkne lig v Olomouckém kraji?

Pokud nějaká změna bude, tak se to dotkne nejen Olomouckého kraje, ale určitě všech. Návrhy a nástřely už jsou, ale je to ještě všechno v počátcích. Cílem je soutěže zatraktivnit a zkvalitnit. Abychom neměli soutěže, kde bude dvacet účastníků a jinde jich bude dvanáct a budou se vymýšlet tříkolové systémy místo klasického podzimu a jara.

Otužilci se po osmatřicáté ponořili do Plumlovské přehrady. Voda měla jeden stupeň

Desítky otužilců se dnes v pravé poledne již tradičně ponořily do Plumlovské přehrady u Prostějova. Ze břehů je sledovaly stovky lidí. Tradiční plavání na Štědrý den se na Plumlově konalo již po osmatřicáté, plavci si užili vodu o teplotě jeden...

Jaká je situace týkající se rozhodčích z pohledu Olomouckého krajského fotbalového svazu? Je potřeba navýšit jejich počty?

Určitě je. Krajské soutěže už jsou trochu vyšší level pro rozhodčí a převážně se získávají noví rozhodčí z okresů. Ty nám dávají tipy nebo odtud postupují sudí do vyšší lig. Mezi nejaktivnější v tomto směru patří okres Olomouc, kterému se tato práce daří asi nejvíc a patří jim za to uznání.

Před čtyřmi lety doputoval krajský výběr na evropský šampionát amatérských fotbalistů v Turecku. Bude tým z olomouckého regionu znovu reprezentovat?

Chceme se opět přihlásit, je to akce, kterou vnímám pozitivně. Teď se musí vybrat trenérský tým, který krajskou reprezentaci povede. Máme nějaká jména ve hře, ale jednání ještě probíhají. Dalším úkolem pak bude vytvořit krajské reprezentaci solidní podmínky, aby se mohli dostat někam dál.

Blíží se nový rok, jaké je vaše přání pro fotbal v dalších měsících?

Přál bych si, aby rok 2022 byl ve znamení návratu k normálu. Aby se hrálo bez omezení a restrikcí a abychom byli v klidu. Ať se fotbalem jen bavíme a můžeme si to jít na hřiště užít.

Olomouc ani letos nepřivítá nový rok ohňostrojem

Ani letos se na olomouckém Horním náměstí nesejdou davy lidí pro sledování novoročního ohňostroje, tradiční světelná show se 1. ledna konat nebude. Obezřetný přístup vzhledem k epidemické situaci volí také Prostějov, naopak v Přerově si příznivci...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Olomoucký krajský fotbalový svaz

Štítky fotbal, sport, Olomoucký krajský fotbalový svaz, Daniel Vitonský, fotbalový svaz, COVID-19, Olomoucký kraj, SK Sigma Olomouc, Fotbalová asociace České republiky, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Ministerstvo zdravotnictví Česk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Fotbal jen s očkováním? Věřím, že na to nedojde, říká předseda krajského svazu  |  Fotbal  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.