Počasí dnes29 °C, zítra30 °C
Úterý 18. června 2024  |  Svátek má Milan
Bez reklam

Z garáže k výrobě špičkových kol. Dokument Ve stínu představuje další olomoucký příběh

V dalším pokračování minisérie Ve stínu, která představuje mimořádné osobnosti Olomoucka, se její tvůrci zaměřili na bikera Jakuba Junka. Ten se kvůli své zálibě naučil navrhovat a vyrábět kola určená pro jízdu v bike parcích. Speciální bicykly teď podle představ klientů tvoří na zakázku.

„Ve druhém díle jsme se rozhodli představit Jakuba Junka, kterému přestaly vyhovovat kola ze sériové výroby a tak se rozhodl si postavit vlastní,“ říká jeden z autorů dokumentu Ve stínu Marek Pešl.

V současnosti se Jakub Junek věnuje výrobě kol v dílně Bajkazyl v Olomouci. „Skoky na kole do výšky dvou metrů jsou pro Jakuba jakožto nadšeného bikera denním chlebem. Aby se mohl zlepšovat ve svém nadání, bylo potřeba najít kolo, které by vyhovovalo vahou a tvrdostí rámu, která vydrží velký tlak a po dopadu na zem se nerozlomí. Jakub zjistil, že kolo podle svých představ si bude muset vyrobit a navrhnout sám,“ přiblížil druhý člen filmařského tandemu Jakub Plánka.

K uskutečnění představ vedla cesta přes práci svářeče. „Úplně první kolo jsem stavěl ještě u babičky v garáži. Výrobou kol se neživím, moje práce je svařování. Díky kolům jsem se to naučil. Když jsem se rozhodl vyrábět kola, tak jsem začal zjišťovat, co je k tomu potřeba. Tak jsem šel na svářečskou školu,“ říká biker a výrobce kol Jakub Junek v úvodu dokumentárního snímku.

Dokumentární série Ve stínu v první epizodě představila práci olomouckého kytaráře Lukáše Sedláčka, ve třetím dílu poukáže na umění a úspěch Denisy Klemscheové, pedagožky a malířky, která měla výstavu obrazů v Paříži v Louveru, New Yorku či Londýně. Tvůrci Marek Pešl a Jakub Plánka připravují další tři pokračování projektu, který se zaměřuje na úspěšné a tak trochu skryté osobnosti regionu.

Skromně ukrytí Ve stínu. Divadelníci s kamerou představují úspěšné osobnosti z Olomouce

Covidové restrikce kulturního dění stály na počátku dokumentární tvorby, do které se pustili dva přátelé z olomouckého divadla Jakub Plánka a Marek Pešl. Po úspěšném snímku Za zavřenými dveřmi, který na YouTube přibližoval osud restaurací a barů...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PP Productions

Štítky Film, dokument, biker, Jakub Junek, Ve stínu, Olomouc, Olomoucký kraj, garáž, Paříž, Londýn, New York

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z garáže k výrobě špičkových kol. Dokument Ve stínu představuje další olomoucký příběh  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.