Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Konopný léčitel dnes za mřížemi oslavil šedesátiny. Dostal album s fotografiemi vnuka

Konopný léčitel Dušan Dvořák dnes v břeclavské věznici oslavil šedesáté narozeniny. Jako dárek k narozeninám dostal fotoknihu se snímky svého nedávno narozeného vnuka a Rádio Beat mu zahraje skladbu Jiný svět od kapely Hudba Praha, která mu tuto píseň věnovala.

"Rodina mu posílala fotoknihu s fotkami z uplynulého roku, kdy se mu narodil druhý vnuk. Posílali jsme mu také něco do rádia. Nejčastěji poslouchá Rádio Beat, do kterého jsem psala email s žádostí o zahrání písničky Jiný svět od skupiny Hudba Praha. Tuto píseň mu skupina věnovala," popsala situaci Dvořákova dcera Vanda Prokešová.

Dušan Dvořák za mřížemi nepropadá beznaději. U českých a evropských soudů bojuje za spravedlnost, pomáhá ostatním odsouzeným s jejich případy, ve vězení kromě toho píše povídky a s minimem prostředků sestavuje neobvyklé grafické koláže.

"Kdybyste na své pouti potkal Pink Floydy, tak ať to osolí, že trčí jedna inkviziční zeď. Srdečně zdravím z břeclavské ťurmy a stále věřím v sílu pravdy," napsal před časem redaktorovi Olomoucké Drbny.

Šest let a ani gram marihuany

Dvořák si nyní odpykává šestiletý trest, protože na své chalupě v Ospělově na Prostějovsku pěstoval konopí pro léčebné účely. Soud mu nikdy neprokázal, že by jediný gram marihuany prodal narkomanovi, pěstování konopí je však v tuzemsku svázané přísnými regulemi, které Dvořák nerespektoval, a proto skončil za mřížemi. 

Léčitel se již se stížností obrátil na Evropskou komisi, stížnost v jeho prospěch podala i dvacítka českých poslanců a loni v září se několik lékařů, expertů na léčbu závislostí a umělců obrátilo na předsedu Ústavního soudu a tehdejší ministryni spravedlnosti, kde pro Dvořáka žádali spravedlnost.

Dvořák má také velkou podporu veřejnosti. Probíhají finanční sbírka a koncem října se v Olomouci konal další benefiční koncert. Pěstitel nyní připravuje návrh na obnovu procesu v souvislosti se zvýšením limitu THC v konopí na 1%.

Lékaři a experti podpořili vězněného konopného léčitele Dušana Dvořáka. Obrátili se na Ústavní soud

Lékaři, experti na léčbu závislostí, umělci nebo poslanec podpořili uvězněného konopného léčitele Dušana Dvořáka, který je nyní za pěstování konopí ve vězení v Břeclavi. V otevřeném dopise předsedovi Ústavního soudu a ministryni spravedlnosti...

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šverdík, svoboduprodusana.cz

Štítky Dušan Dvořák, narozeniny, 60 let, léčitel, konopí, vězení, Prostějov, Radio Beat, Hudba Praha, hudební skupina, Praha, Pink Floyd, Evropská komise, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konopný léčitel dnes za mřížemi oslavil šedesátiny. Dostal album s fotografiemi vnuka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.