Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lékaři a experti podpořili vězněného konopného léčitele Dušana Dvořáka. Obrátili se na Ústavní soud

Lékaři, experti na léčbu závislostí, umělci nebo poslanec podpořili uvězněného konopného léčitele Dušana Dvořáka, který je nyní za pěstování konopí ve vězení v Břeclavi. V otevřeném dopise předsedovi Ústavního soudu a ministryni spravedlnosti požadují pro Dvořáka spravedlnost.

"Zcela neomamné konopí soudy včetně soudců Ústavního soudu označovali účelově marihuanou k toxikomanii. Unikátní odrůda konopí Charlotta na závažné formy dětské epilepsie, kterou v roce 2016 Dušan Dvořák ve třech fenotypech pěstoval a jejíž genofond v roce 2016 marně žádal také Ústavní soud zachovat, byla předmětem sedmého obvinění," popisují například signatáři dopisu současnou českou soudní praxi.

Nejznámější pěstitel léčebného konopí v zemi Dušan Dvořák si nyní odpykává šestiletý trest. V minulých letech konopí pro léčebné účely pěstoval na své chalupě v Ospělově na Prostějovsku. Policie mu nikdy neprokázala, že by jediný gram marihuany prodal narkomanovi. 

Pěstování konopí je však v tuzemsku svázané přísnými regulemi, které Dvořák nerespektoval, a proto skončil za mřížemi. 

V otevřeném dopise se za Dvořáka postavili například přední světový odborník na výzkum kanabinoidů, docent Lumír Hanuš z Hebrejské Univerzity v Jeruzalémě, známý český expert na léčbu závislostí Ivan Douda, olomoucký lékař Aleš Skřivánek, analytik ostravského Zdravotního ústavu Tomáš Ocelka, světoznámý fotograf Jindřich Štreit, pirátský poslanec Tomáš Vymazal, Dvořákovi pacienti a další signatáři.

Zkreslené závěry, nepravdivá tvrzení

"Vážený pane předsedo, vážená paní ministryně, nežádáme pro Dušana Dvořáka žádných výjimek. Žádáme, abyste trvali na řádném projednání stížností a obstarání si spisu u okresního soudu, což se dosud nikdy nestalo."

"Dopis, který je adresován předsedovi Ústavního soudu panu Pavlu Rychetskému, byl na podatelně Ústavního soudu zaevidován a pan předseda jej vzal na vědomí. Jelikož se však tento přípis týká probíhajících řízení, není možné se k němu jakkoliv vyjadřovat," reagovala mluvčí Ústavního soudu Miroslava Číhalíková Sedláčková.

Signatáři soudcům v Prostějově, Brně a na Ústavním soudu vyčítají zkreslené závěry, nepravdivá tvrzení a například to, že nikdy nepovolili svědecké výpovědi nemocných, lékařů a vědců.   

"Nechceme zde rozebírat pro laickou veřejnost nesrozumitelnou, vědomě mylnou a pod tlakem odborné veřejnosti se měnící právní argumentaci Ústavního soudu k porušení práva EU. Chceme však poukázat na naprosto skandální a vědomě nepravdivé tvrzení ústavního soudu, který uvedl, že porušení závazků ČR Dušan Dvořák ničím nedoložil," tvrdí například signatáři.

Stále věřím v sílu pravdy

Dvořák je za mřížemi od listopadu předloňského roku. Nedávno se obrátil se stížností na Evropskou komisi, protože je přesvědčen, že české soudy porušují jeho právo na spravedlivý proces. Stížnost v jeho prospěch podala i dvacítka českých poslanců.

Dvořák, přezdívaný jako konopný guru, má velkou podporu veřejnosti. Probíhají finanční sbírka a benefiční koncerty.

"Srdečně zdravím z břeclavské ťurmy. Stále věřím v sílu pravdy a doufám, že jednou bude moje kausa ve skriptech studentů práv jako ukázka systémové justiční korupce," napsal léčitel před pár dny redaktorovi Olomoucké Drbny.

Konopný guru Dušan Dvořák ve vězení píše povídky. Léčitel se chce přihlásit do literární soutěže

Nejznámější pěstitel léčebného konopí v zemi Dušan Dvořák, který si nyní odpykává šestiletý trest, začal ve věznici v Břeclavi psát povídky. S příspěvkem, který má název "Řekni, kde ty kytky jsou" se chce zúčastnit literární soutěže vězňů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto svoboduprodusana.cz

Štítky Dušan Dvořák, léčitel, konopí, vězení, stížnost, Ústavní soud, Prostějov, Ústavní soud České republiky, Břeclav, právo, Evropská unie, Lumír Ondřej Hanuš, Evropská komise, Pavel Rychetský, Jindřich Štreit

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři a experti podpořili vězněného konopného léčitele Dušana Dvořáka. Obrátili se na Ústavní soud  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.