Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Podmínky v jesenických areálech jsou už lepší, běžkaři čekají na přírodní sníh

Podmínky v jesenických lyžařských areálech se zlepšily. Pomohlo především mrazivé počasí, které umožnilo střediskům znovu spustit sněhová děla. Hůře jsou na tom stále běžkaři, ti čekají na větší nadílku přírodního sněhu. K dispozici mají zatím jen trasy v nejvyšších partiích hor. V Jeseníkách stále platí první stupeň lavinového nebezpečí.

Na horách mrzlo až do středeční půlnoci, kdy teploty spadly až na devět stupňů pod nulou. "Například na Ovčárně od deseti do 30 centimetrů v terénu, střediska jsou v provozu," řekl náčelník jesenické horské služby Vítězslav Kaller.

Rolby jezdí pouze část tras v nejvyšších partiích hor. "Běžecká stopa je upravena od Ovčárny až na Švýcárnu, směrem na Červenohorské sedlo jsou ty podmínky relativně dobré až po Kamzík. Spodní část k sedlu už je horší, sněhu je tam méně, lidé si musí běžky přenést v ruce," doplnil Kaller.

Nová lanovka na Sedle bude v provozu koncem ledna 

Naopak lyžařské areály si díky zasněžování vylepšily sněhové podmínky. Znovu v provozu jsou například vleky na Ovčárně, od minulé soboty jsou na Červenohorském sedle v provozu opět sjezdovky modrá, žlutá, spojka a vleky na severních svazích. Ve středisku se finišuje s otevřením nové lanové dráhy, která nahradí stávající zastaralou. "Práce na lanovce stále pokračují. Vše směřujeme k tomu, že lanová dráha bude uvedena do provozu během konce měsíce ledna 2022," vzkázali zástupci areálu.

Nový web ukáže běžkařům v Jeseníkách kvalitu stop, sněhu i polohu rolby

Milovníci běžeckého lyžování v Jeseníkách mohou od nynějška využít novou webovou službu, která jim ukáže, jak jsou upravené stopy nebo jaké je na horách počasí. Na běžecké trasy každoročně Olomoucký kraj přispívá téměř milionem korun.

Provoz obnovily znovu i některé areály ve Ski Aréně Karlov, i tam mrazivé teploty využili k technickému zasněžování. "Na sjezdovkách v tuto chvíli leží mezi 30 až 60 centimetry technického sněhu. Přírodní sníh je spíše symbolický," řekl mluvčí ski Arény Karlov Boris Keka.

Jeseníky nyní plní lyžařské kurzy

V Karlově je však mimo provoz až do odvolání hlavní sjezdovka Ski express a to z technických důvodů. "Kolegové mají problém s ložiskem na horní stanici lanové dráhy, jde o poměrně náročnou opravu, u které je těžké predikovat jak dlouho to bude trvat. Připravují se však náhradní řešení, jako je spuštění provozu lanovky Roháč, která je během týdne obvykle vypnuta. Lyžařské kurzy dostaly nabídku využít areál Čerťák," doplnil Keka.

Ačkoliv začátek ledna je ohledně návštěvnosti obvykle slabší, střediska plní lyžařské kurzy. Do hor zamířily po dvou letech školy, které současná koronavirová opatření od konání kurzů neodradila.

Obleva zastavila část vleků v Jeseníkách. Tající sníh potrápil i běžkaře

Poměrně vysokou návštěvnost zažily Jeseníky o prvním letošním víkendu. Zásadně ho však poznamenala obleva, což se projevilo především na běžeckých tratích, sníh mizí i ve vyšších partiích hor. Řada lyžařských areálů kvůli teplotám omezila či...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB Červenohorské sedlo

Štítky sníh, lyžování, podmínky, hory, Jeseníky, běh na lyžích, lanová dráha, sjezdovka, Červenohorské sedlo, Švýcárna, Ovčárna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podmínky v jesenických areálech jsou už lepší, běžkaři čekají na přírodní sníh  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.