Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Obleva zastavila část vleků v Jeseníkách. Tající sníh potrápil i běžkaře

Poměrně vysokou návštěvnost zažily Jeseníky o prvním letošním víkendu. Zásadně ho však poznamenala obleva, což se projevilo především na běžeckých tratích, sníh mizí i ve vyšších partiích hor. Řada lyžařských areálů kvůli teplotám omezila či dočasně zrušila na několik dní provoz.

V Jeseníkách nadále platí první lavinový stupeň, sněhová pokrývka je kvůli oblevě a dešti promáčená, a v lavinových katastrech se tak mohou po dodatečném zatížení na strmých svazích uvolnit menší laviny, uvedli dispečeři jesenické horské služby.

"Návštěvnost byla o víkendu vyšší, podepsalo se to i na větším počtu úrazů. Kvůli počasí sníh na horách slezl hodně, budeme si muset nějakou dobu počkat, až budou moci do tratí opět vyrazit běžkaři. Měli jsme na horách v nejvyšších částech až 75 centimetrů, nyní je ho maximálně 45 centimetrů. Jen díky tomu, že nesvítí slunce a je zataženo, neroztálo toho více," řekl dispečer jesenické horské služby Ondřej Škovránek. Podotkl, že sníh mizí i v lavinovém katastru. Ve Velkém Kotli naměřil ještě minulý týden až 150 centimetrů, nyní ho je tam nejvýše 72 centimetrů.

S koledou opět do ulic. Tříkrálová sbírka proběhne i tradiční formou

Koledníci Tříkrálové sbírky by s písní a křídou měli letos opět vyrazit do ulic. Jedna z největších dobročinných akcí se po loňském výrazném omezení vrací ke své původní podobě, dobrovolníci s kasičkami budou dodržovat zpřísněná hygienická opatření....

Obleva postihla především běžkaře, a to nejen ve spodních partiích hor. Podepsala se na podobě běžeckých tratí i na vrcholcích hor. "Cesta z Ovčárny na Kurzovku už je vytátá, běžkaři už si musejí nasazovat běžky dál," doplnil dispečer. Podobně to vypadá i na jiných místech hor.

Počasí nepřeje ani lyžařským areálům. Kvůli nepřízni počasí zrušili dnes provoz například na Červenohorském sedle. "Využijeme každou možnost k zasněžování a brzkému obnovení provozu," uvedli na svých stránkách zástupci areálu. Do středy 5. ledna zastavili provoz lanovek a vleků kvůli oblevě také ve Ski Centru Miroslav v Lipové-lázních, lanovky nejezdí ani na Ovčárně.

Omezit provoz musela kvůli oblevě například Ski Aréna Karlov. Denně v provozu včetně večerního lyžování zůstává čtyřsedačka Express, v provozu jsou i areály Myšák, Kazmarka a Čerťák, naopak areál Roháč má nyní přerušen provoz do odvolání a v areálu Klobouk to plánují od pondělka, uvedli zástupci Ski Arény Karlov na svých stránkách.

Odstrojené vánoční stromky lidé nabízí do zoo. Pro zvířata se bohužel nehodí

Přichází období, kdy se lidé začnou zbavovat vánočních stromečků. Častokrát padne otázka, zda by se nehodily zvířatům v zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce. Nikoliv. Řada zvířat má stromky ráda, pocházejí však výhradně od prodejců. Jde o...

Nedaleké středisko Kopřivná v Malé Morávce návštěvníkům vzkazuje, že v úterý kvůli očekávanému vydatnému dešti bude v provozu pouze kotva, svah nebude strojově upravován, aby se zachovala kvalita sjezdovky. Kromě lanovky nebude v provozu ani gastro zařízení, půjčovna a lyžařská škola. Ve středisku Přemyslov na Šumpersku kvůli předpovědi počasí v pátek i v sobotu zrušili večerní lyžování. Obleva se podepsala i na zásobách sněhu v Hlubočkách u Olomouce. Zatímco podle webových kamer jsou okolní louky již holé, na sjezdovkách je stále bílo a areál je v provozu.

Horští záchranáři zasahovali kromě událostí spojenými s bujarými oslavami Nového roku na horách v sobotu v údolí Bílé Opavy, kde se zranila turistka, kterou transportovali do sanitky. Zásah v těžko přístupných místech trval tři hodiny, dodal dispečer.

FOTOGALERIE: Desítky lidí protestovaly proti výstavbě u lesoparku Hloučela v Prostějově

Desítky lidí na Silvestra protestovaly proti výstavbě u lesoparku Hloučela v Prostějově, jak předpokládá navrhovaná změna územního plánu. Akci s názvem Zachraňme Hloučelu podporují i prostějovští opoziční zastupitelé, vznikla rovněž podpisová akce....

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ota Blahoušek

Štítky lyžování, běžky, počasí, hory, Jeseníky, skiareál, Olomoucký kraj, běh na lyžích, lanová dráha

Komentáře

Článek má zakázané vkládání komentářů.

Obleva zastavila část vleků v Jeseníkách. Tající sníh potrápil i běžkaře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.