Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Město Prostějov rozmístí nádoby na olej z domácností. Zatím na zkoušku

Obyvatelé Prostějova budou budou moci použité rostlinné oleje z domácností vyhazovat do plastových nádob, které zdejší radnice hodlá zkušebně rozmístit v několika ulicích. Pokud se sběr olejů z domácností osvědčí, město bude v Prostějově instalovat další sběrné nádoby. Obyvatelé Prostějova nyní použité rostlinné oleje mohou odkládat pouze ve sběrných dvorech.

"Naším záměrem je zavést zkušební sběr použitých rostlinných olejů v PET lahvích do separačních plastových nádob o velikosti 120 nebo 240 litrů, které budou umístěny na vybraných stanovištích pro tříděný odpad na sídlištích, kde je velká koncentrace domácností," uvedl náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil (PéVéčko). 

Nádoby budou například na sídlištích Hloučela, Západ či Šárka. V ulicích bude podle Pospíšila zkušebně rozmístěno celkem 16 nádob. "Po roce bychom vyhodnotili provoz tohoto systému sběru olejů a případně rozšířili počet nádob o další lokality," podotkl Pospíšil.

Radnice v závěru loňského roku zjišťovala, jak sběr použitých rostlinných olejů z domácností organizují jiná města. Odborníci poté doporučil zřídit ve městě několik stanovišť na ukládání oleje.

Obce ze Šternberska převzaly kontrolu nad likvidací odpadů. Sváží si ho samy

Obce ze Šternberska na Olomoucku začaly svůj komunální odpad likvidovat vlastními silami. Jednadvacet samospráv vytvořilo novou společnost, která v lednu začala odpady svážet. Obce tak chtějí mít lepší kontrolu nad cenami a samotnou likvidací odpadů.

Nádoby na olej jsou v Olomouci a Šternberku

"Zavedením sběru a svozu použitých rostlinných olejů ze separačních nádob se sníží množství tohoto odpadu, který končí v kanalizaci nebo se stane součástí směsného komunálního odpadu. S použitými tuky a oleji po smažení se dnes nakládá jako s obnovitelným zdrojem, který lze využít jako vstupní suroviny v tukovém průmyslu, výrobě bionafty a maziv, ale také v energetice a podobně," dodal Pospíšil.

Nádoby na rostlinný olej jsou od roku 2015 v Olomouci, lidé je najdou na zhruba 40 místech. Sběr použitých potravinářských olejů do speciálních nádob v Olomouckém kraji zavedl také například Šternberk. 

Podle propočtů olomoucké pobočky Hnutí Duha každoročně skončí v ČR v odpadním potrubí zhruba 40 tisíc tun rostlinného oleje, přičemž nemalý podíl na tom mají právě domácnosti. Pokud se olej dostane do potrubí, ztuhne a vytváří nánosy, na které se lepí další nečistoty. Odpad se tak může snadno ucpat.

Obyvatelé Šumperku od května vytřídili přes dvanáct tun kuchyňského odpadu

Více než dvanáct tun kuchyňského odpadu, který by jinak skončil na skládce směsného odpadu, vytřídili obyvatelé Šumperku od začátku května do konce července. V šumperských ulicích byly na jaře rozmístěny čtyři desítky nádob na kuchyňský odpad, který...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto plzen.eu

Štítky odpad, olej, nádoba, domácnost, Prostějov, Jiří Pospíšil, Olomouc, Šternberk, Hloučela, Hnutí DUHA, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Prostějov rozmístí nádoby na olej z domácností. Zatím na zkoušku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.