Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Výjimečné talenty z Olomouce: Laura a Matthew získali prestižní cenu Zlatý oříšek

Na prestižní ocenění Zlatý oříšek pro nejšikovnější děti České republiky dosáhly hned dvě mimořádně talentované osobnosti z olomouckého gymnázia Hejčín. Na slavnostním předávání obdržela cenu jedenáctiletá baletka a zpěvačka Laura Mohylová a spolu s ní také výjimečně nadějný čtrnáctiletý hudebník Matthew Stephen Hockaday.

V závěru minulého roku proběhl již 23. ročník soutěže Zlatý oříšek určené pro nadané a talentované děti České republiky ve věku od 6 do 14 let. Do soutěže se tentokrát přihlásilo 152 dětí a dětských kolektivů. Na základě shromážděných podkladů pak výběrová komise hlasováním na dálku rozhodla o 7 vítězích soutěže, kteří byli oceněni v televizním finále.

Mezi nimi byli tentokrát Olomoučané Matthew Stephen Hockaday a Laura Mohylová, oba studenti osmiletého Gymnázia Olomouc-Hejčín a ZUŠ „Žerotín“ Olomouc. Matthew dále navštěvuje ZUŠ Iši Krejčího v Olomouci. Laura tančí v Baletním studiu při Moravském divadle Olomouc, zpívá a hraje na flétnu v ZUŠ Campanella Olomouc.

Matthew se narodil v bilingvní rodině, do 6 let žil ve Velké Británii, tam začal hrát na flétnu, hned po příjezdu do Čech k ní přidal klarinet, klavír a také zpěv. Díky vynikající angličtině nemá problém s aktivní účastí na zahraničních workshopech a začal se učit také německy. „Vítězství ve Zlatém oříšku mi udělalo velikou radost. Cena je krásná a má speciální místo v mé sbírce různých ocenění. Jsem rád, že jsem měl příležitost zahrát pro televizní diváky a dostat se tak do podvědomí široké veřejnosti,“ okomentoval svůj úspěch Matthew, který je podle soutěžního medailonku velmi cílevědomý a nesnáší nepravdu a nespravedlnost.

Kromě sošky ptáčka se zlatým oříškem získali vítězové také finanční odměnu dvacet tisíc korun. Ty využije mimořádně nadaný muzikant z olomouckého gymnázia opět pro svou vášeň. „Rád bych si koupil tenorovou zobcovou flétnu, která mi pomůže rozšířit můj hrací repertoár o skladby hrané na tento typ flétny. Koupil bych si též dřevěný stojánek na více zobcových fléten, abych flétny nemusel během vystoupení pokládat na židli,“ prozradil Matthew Stephen Hockaday. Výhru v soutěži dle svých slov oslavil s maminkou zmrzlinovým pohárem v cukrárně. V roce 2022 ho čeká řada prestižních hudebních soutěží v České republice i v zahraničí.

A podobné výzvy stojí v novém roce také před tanečnicí, zpěvačkou a muzikantkou Laurou Mohylovou. Cílem je reprezentovat českou republiku na šampionátu Dance World Cup. Talentovaná dívka začala s baletem ve třech letech na doporučení dětské lékařky kvůli plochým nohám. Rodiče byli ale upozorněni, že z ní baletka opravdu nikdy nebude. Navzdory těmto předpovědím se Laura stala mistryní světa v klasickém sólu a v muzikálovém triu. Jedenáctiletá studentka z Olomouce zpívá ve sboru i sólově, vystupuje v muzikálech a hraje na flétnu, klarinet a harfu. „Ráda bych část darovala jedné úžasné dívce, jménem Nella, která to potřebuje a kterou moje rodina dlouhodobě podporuje. Jinak si šetřím na účtu, abych mohla třeba i v zahraničí rozvíjet svůj talent,“ řekla ke dvacetitisícové odměně Laura Mohylová.

Olomouc chystá další ročník Cen města. Osobnosti lze nominovat přes webový formulář

Až do konce ledna shromažďuje olomoucká radnice nominace pro další ročník ocenění významných osobností a počinů za uplynulý rok. Ceny města se budou udělovat už po pětadvacáté, třináctý ročník má před sebou vyhlášení Ceny za počin roku. Lidé...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Miroslav Belančin, Nadační fond Zlatý oříšek

Štítky ocenění, předávání, děti, studenti, Zlatý oříšek, hudba, tanec, balet, Gymnázium Hejčín, Olomouc, ořechy, Česko, Henry Stephen, soutěž, Hejčín, Iša Krejčí, Gymnázium Olomouc-Hejčín, Moravské divadlo Olomouc, Velká Británie, Žerotín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výjimečné talenty z Olomouce: Laura a Matthew získali prestižní cenu Zlatý oříšek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.