Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Dva horolezci se v Jeseníkách s mačkami a cepíny vydali do nitra rezervace. Loni zde zemřel skialpinista

Do centra Velké kotliny v národní přírodní rezervaci Praděd v Jeseníkách se nedávno vydali dva horolezci s mačkami a cepíny. Dobře věděli o zákazu vstupu do rezervace, pohybovali se navíc v místech, kde před rokem tragicky zahynul mladý skialpinista. Nyní za to dostali pokutu dvacet tisíc korun.

Do Velké kotliny se dva členové horolezeckého svazu vydali minulý týden, celý den se věnovali zimnímu lezení na laně v místě, kde přesně před rokem tragicky zahynul mladý skialpinista. Dobře věděli o přísném zákazu vstupu do jedné z nejcennějších lokalit Jeseníků. Jde navíc o nejaktivnější lavinový prostor v Jeseníkách.

"Při odchodu jejich totožnost zjistila stráž přírody, v dosahu byla i hlídka policie. Nyní dostali pokutu v celkové výši dvacet tisíc korun. Velkou část přestupků přitom řešíme domluvou, protože víme, že lidé mnohdy dělají chyby pouze z neznalosti. V tomto případě horolezci při projednávání přestupku uznali, že o zákazu vstupu věděli předem," konstatoval Petr Šaj z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Bobtnající resort Dolní Morava: Turistický ráj na úkor vzácné přírody

Odvrácenou stranou populárního horského resortu Dolní Morava v těsné blízkosti Králického Sněžníku jsou problémy s poškozováním cenné okolní přírody a životního prostředí. Postup provozovatele při rozšiřování areálu opakovaně prověřuje inspekce...

Nejcennější partie tvoří jen pět procent plochy

Stejně jako v minulých letech i letos nejcennější partie Jeseníků pravidelně hlídají ochránci přírody společně s policisty. 

"Chráněná krajinná oblast Jeseníky má 740 kilometrů čtverečních, po většině území mohou lidé chodit bez jakýchkoli omezení. Ty nejcennější partie, národní přírodní rezervace, kam se kvůli zachování zdejší přírody může jen po značených cestách, tvoří jen asi 5 procent plochy. Mnozí lidé mají pocit, že pokud je sníh, mohou kamkoli. Svou jízdou ve volném terénu hranami lyží poničí množství odrůstajících mladých stromků a ruší vzácné druhy živočichů ve velmi náročném zimním období," vysvětlil Šaj.

Základním pravidlem pro pěší, skialpinisty, běžkaře, snowboardisty a další návštěvníky hor je respektovat celoroční zákaz vstupu mimo značené trasy v národních přírodních rezervacích. Jde o oblast Pradědu, Šeráku, Keprníku, Králického Sněžníku, Rejvízu a Skřítku. Turisté se tak vyhnou i nebezpečným lavinovým katastrům. 

"Doporučení je jednoduché, plánovat výlet s rozumem, s ohledem na aktuální situaci a schopnosti. V Jeseníkách je velké množství značených tras a lesních cest mimo rezervace, kam lze vyrazit i na skialpové túry," dodal Šaj.

Nový web ukáže běžkařům v Jeseníkách kvalitu stop, sněhu i polohu rolby

Milovníci běžeckého lyžování v Jeseníkách mohou od nynějška využít novou webovou službu, která jim ukáže, jak jsou upravené stopy nebo jaké je na horách počasí. Na běžecké trasy každoročně Olomoucký kraj přispívá téměř milionem korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Šaj

Štítky horolezci, rezervace, zákaz, smrt, skialpinista, policie, pokuta, Praděd, Jeseníky, horolezec, Velká kotlina, národní přírodní rezervace, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva horolezci se v Jeseníkách s mačkami a cepíny vydali do nitra rezervace. Loni zde zemřel skialpinista  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.