Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Nad ozdobnými částmi mostu Rejnok visí otazník. Kvůli dražším pracím i materiálu

Přebudování části Masarykovy třídy v Olomouci pokročilo do závěrečné fáze, finišuje také stavba mostu zvaného Rejnok. Ozdobou zvlněného reliéfu se má v následujících měsících stát slavnostní osvětlení. Komplikací jsou však klempířské prvky, které by měly za zhruba dva miliony korun vyplnit žebra konstrukce.

Zakázky na slavnostní osvětlení a klempířské prvky řeší olomoucký magistrát. Zkrášlující součásti nového mostu přes řeku Moravu zahrnul do projektu uznávaný architekt Antonín Novák. Zatímco na instalaci LED osvětlení se městu už podařilo najít dodavatele, u doplňkových kovových částí mostu se ještě řeší nejasnosti.

Do vyhlášeného výběrového řízení se firmy podle zástupců města příliš nehrnou. „Budeme čekat do příštího týdne, jak to dopadne a kdo se přihlásí. Situace na trhu se vyvíjí, stejně jako ceny materiálu, které šly výrazně nahoru. Firmy navíc mají hodně zakázek,“ objasnil Jan Dostál z oddělení realizace investic olomouckého magistrátu.

Podle vedoucí investičního odboru Marka Drešra se zahájení prací na instalaci slavnostního osvětlení a klempířských prvků předpokládá v březnu. „Je potřeba to stihnout, protože až se zprovozní tramvaje, tak už by byl problém tuto část vybudovat,“ míní Drešr s tím, že zhotovitelská firma si zřejmě bude muset projekt připravit podle konečné podoby konstrukce mostu, který už je usazen nad řekou. „Je to atypická záležitost, bude to možná do budoucna i trochu komplikované na údržbu,“ dodal Jan Dostál.

Jednobarevné světelné ozvláštnění mostu město vyjde na zhruba dva miliony korun, s podobnou částkou pak počítal původní rozpočet i na klempířské prvky. Práce i materiál ale zasáhlo zdražování. „Čekáme, jak to bude fungovat v dnešních cenách,“ podotkl Dostál.

Do ulic Olomouce vyrazí nová tramvaj. Vůz za 28 milionů má antikolizní systém i nanonástřik

Ve druhé polovině února se na trasu Olomoucí vydá nová tramvaj EVO1/o s evidenčním číslem 124. Vozy tohoto typu už v krajském městě jezdí, nejmodernější varianta má navíc například antikolizní systém, který sleduje okolí vozidla a upozorňuje na...

Most nyní můžou využívat pouze pěší, pro automobilovou a tramvajovou dopravu by měla být ulice plně v provozu od letošního července. „Slavnostní osvětlení je od počátku součástí velké investice, kterou řeší Povodí Moravy. Tato část se ale vyňala z té obrovské zakázky, aby si na ni město dohlédlo. Bude to jedna z nejviditelnějších částí stavby,“ vysvětlil před časem náměstek olomouckého primátora Martin Major (ODS) a dodal: „Doufáme, že to bude jeden z nejhezčích mostů v Olomouci. Osvětlení doplní jeho estetickou funkci.“

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, rekonstrukce, most, Rejnok, Masarykova třída, Olomouc, Povodí Moravy, osvětlení, materiál, Jan Dostál, Antonín Novák, řeka Morava, Martin Major, ODS, Povodí Moravy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nad ozdobnými částmi mostu Rejnok visí otazník. Kvůli dražším pracím i materiálu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.