Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Patnáct set lidí je proti výstavbě u lesoparku Hloučela. Odmítají kšefty s územním plánem

, aktualizováno 24. ledna 2022, 22:25

Patnáct set lidí protestuje svými podpisy proti plánované výstavbě u lesoparku Hloučela v Prostějově, jak předpokládá navrhovaná změna územního plánu. Kritici tvrdí, že jeden z nejdůležitějších rozvojových dokumentů města podlehl dohodám s developery namísto toho, aby sloužil obyvatelům města. Radnice to odmítá.

"Z chování úředních osob bylo patrné, že k navržené změně územního plánu mají takový poměr, který vylučuje nestranný přístup, a jsou horlivými zastánci navržených změn."
poslankyně Hana Naiclerová (PirSTAN), která podala námitku systémové podjatosti

Připravovaná změna územního plánu mění pole v lokalitě mezi novou nemocnicí a biokoridorem Hloučela z plochy určené pro zeleň a z rezervy ve stavební parcely. Proti tomu se zvedla vlna nevole. Prostějovská opozice nyní přišla s důkazy, že se na tom radnice dohodla s developerem.

V diskusi na sociálních sítích totiž Ladislav Čekal, předseda družstva Realmaxus, které je majitelem pozemků, sděluje, že trasu plánovaného obchvatu radnice naplánovala přes pozemky Realmaxusu.

Územní plán jako kšeft s developerem

"Došlo k dohodě, že tyto pozemky v řádu několika desítek milionů budou převedeny na město za 1 korunu a naopak část našich pozemků bude náhradou zařazena jako stavební," napsal doslova Čekal.

To opozici nazvedlo ze židlí. "Zákon žádnou náhradu za rozšíření zastavitelných obytných ploch nezná. Tento kšeft je tedy pravou příčinou zmrzačení Hloučely, stále ještě přírodní perly našeho města. Odmítáme hrát betla, za Hloučelu stojí za to bojovat," prohlásil jeden z lídrů opozice Aleš Matyášek (Na rovinu!).

FOTOGALERIE: Desítky lidí protestovaly proti výstavbě u lesoparku Hloučela v Prostějově

Desítky lidí na Silvestra protestovaly proti výstavbě u lesoparku Hloučela v Prostějově, jak předpokládá navrhovaná změna územního plánu. Akci s názvem Zachraňme Hloučelu podporují i prostějovští opoziční zastupitelé, vznikla rovněž podpisová...

Transakce je pro město výhodná

Prostějovská radnice však celou transakci vidí v jiném světle. Bezúplatné nabytí pozemků o rozloze 0,8 hektaru už schválilo zastupitelstvo.

"Převod bude realizován až po změně územního plánu, kdy by se pozemky družstva měly stát součástí plochy obytné nebo smíšené obytné. Družstvo tedy odsouhlasilo, že se vzdá ve prospěch města a jeho občanů majetku v řádu několika desítek milionů korun za účelem rozvoje nové dopravní infrastruktury," tvrdí náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil (Pévéčko)

Pozemky, které město získá, jsou určené pro vybudování komunikačního propojení ulic J. Lady a Plumlovská. "To by mělo v budoucnu odvést dopravu z přetížené okružní křižovatky Plumlovská, J. Lady a Anglická, a ulevit tak exhalacemi zatížené přilehlé bytové zástavbě. Město tak může významně ovlivnit a nastavit pravidla pro realizaci tohoto, z hlediska rozvoje města, velice důležitého komunikačního propojení," dodal Pospíšil.

Lidé se budou divit. Opozice v Prostějově varuje před změnami územního plánu

Opozice v Prostějově varuje před některými změnami územního plánu, které nyní připravuje zdejší radnice. Jde například o zabírání další orné půdy nebo kroky, které by mohly legalizovat černé stavby. Radnice tvrdí, že postupuje striktně podle...

Obyvatelé Prostějova chtějí rozšíření lesoparku 

Změnu územního plánu však nedoporučil odbor životního prostředí a rovněž Krajský úřad. Proti výstavbě u Hloučely a dalším změnám získal kolem 1500 podpisů Spolek na ochranu životního prostředí AJDONY. 

"Místo zamýšleného nového městského parku má vzniknout další satelit na orné půdě. A to i přesto, že je ve městě spousta jiných, dosud nezastavěných ploch, které jsou k bytové výstavbě především určeny," vysvětlila členka spolku Jana Jílková.

Upozorňuje, že je to přání většiny obyvatel Prostějova. Z dotazníkového šetření, které koncem loňského roku iniciovala sama prostějovská radnice, totiž vyplynulo, že lidé nejčastěji navrhovali právě rozšíření biokoridoru Hloučela a zároveň jej považují za nejcennější plochu ve městě. 

"Z rozhovorů s lidmi bylo znát, že biokoridor vnímají jako cenný kus přírody, na kterém jim nesmírně záleží. Tento krásný lesopark je místem, které zná každý obyvatel Prostějova. Místní v těchto dnech doslova bojují o to, aby z něj nebylo obestavěné místo pro pár vyvolených jedinců," dodala Jílková.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jana Jílková, Bob Pacholík

Štítky Hloučela, územní plán, protest, petice, kšeft, developer, výstavba, byty, radnice, Prostějov, stavba, pozemek, Hana Naiclerová, Piráti a Starostové, Jiří Pospíšil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Patnáct set lidí je proti výstavbě u lesoparku Hloučela. Odmítají kšefty s územním plánem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.