Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Počet covidových hospitalizací v kraji klesá. Větší zátěží jsou karantény zaměstnanců

V České republice překonal počet pozitivních testů na covid-19 hranici čtyřiceti tisíc a padl také rekord za celou dobu epidemie. Zátěž pro nemocnice v regionu je ale podle hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka zřejmě menší. I přes rychlé šíření nakažlivější varianty omikron je v osmi nemocnicích podle dat hejtmanství celkem 80 covid pacientů.

„Nakažených je sice mnohem více, ale zátěž pro nemocnice a celý systém je, zdá se, menší. Potvrzují to i data z nemocnic na území kraje - pouhých 80 covid pacientů na lůžkách, z toho 9 na jednotkách intenzivní péče,“ komentoval situaci v nemocnicích Olomouckého kraje hejtman Josef Suchánek (PirSTAN).

Výraznější starosti mají v nemocnicích a dalších zařízeních při zajišťování personálního složení pracovišť. Absence jsou způsobeny covidovými izolacemi a karanténami, neschopenkami nebo nutností domácí péče o dítě. Nemocnice využívají také možnost pracovní karantény, kterou v rámci opatření umožnila nová vláda.

Například v olomoucké fakultní nemocnici i po pozitivním antigenním testu bez příznaků nemoci pracuje zhruba 25 zaměstnanců. „Pracovní karanténu využíváme, pokud je to provozně a legislativně možné," říká mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher.

V regionu kraluje omikron a zavírá některé úřady. Pozitivita testů je 40 procent

Mutace koronaviru omikron začala kralovat v Olomouckém kraji. Po dvou měsících víkend opět znamenal přes tisíc případů, prostějovská nemocnice už kvůli tomu rozšířila provoz testovacího centra. Covid také zavřel některé úřady. V nemocnicích se...

Ve fakultní nemocnici je v izolaci okolo sta zaměstnanců z celkového počtu čtyř tisíc. Výrazný nárůst počtu zaměstnanců v pracovní neschopnosti v posledním týdnu evidují nemocnice v Prostějově, Přerově a Šternberku, které provozuje společnost AGEL Středomoravská nemocniční.

Nemocnicím nyní kvůli nemoci, karanténám či péči o děti chybí zhruba deset procent personálu. „Situace se zhoršuje. Karantény a péče o děti nás ohrožují více než samotná nemocnost zaměstnanců. Zatím je tato absence zaměstnanců ale bez zásadního ohrožení provozu nemocnic," řekl předseda představenstva AGEL Středomoravské Jiří Ševčík, podle kterého v mezitýdenním srovnání vzrostl celkový počet chybějícího personálu na dvojnásobek.

„Již před časem jsem zdůrazňoval, že tentokrát patrně nepůjde tolik o přetížení nemocničních kapacit jako spíš o to, aby kvůli onemocnění nechyběl personál v klíčových odvětvích – zdravotnictví, energetice, dopravě a dalších službách. To naštěstí zatím není problém, vyhráno ale stále nemáme. Je to výsledek řady faktorů, včetně toho, že lidé opatření ve většině případů dodržují,“ míní hejtman Olomouckého kraje Suchánek.

Dopravnímu podniku v Olomouci chybí řidiči. Kvůli výluce tramvají i covidu

Po víkendu se prodlouží intervaly, ve kterých jezdí v Olomouci tramvajová linka 3 a náhradní autobus s označením X. Dopravní podnik řeší nedostatek řidičů, kterých je při uzavření tramvajové trati do centra města potřeba větší počet.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Zdraví, Fakultní nemocnice Olomouc, COVID-19, koronavirus, hospitalizace, izolace, Olomouc, Olomoucký kraj, nemocnice, karanténa, Česko, Josef Suchánek, AGEL Středomoravská nemocniční a.s., Piráti a Starostové, Jiří Ševčík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet covidových hospitalizací v kraji klesá. Větší zátěží jsou karantény zaměstnanců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.