Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

V regionu kraluje omikron a zavírá některé úřady. Pozitivita testů je 40 procent

Mutace koronaviru omikron začala kralovat v Olomouckém kraji. Po dvou měsících víkend opět znamenal přes tisíc případů, prostějovská nemocnice už kvůli tomu rozšířila provoz testovacího centra. Covid také zavřel některé úřady. V nemocnicích se však narůstající epidemie zatím neprojevila.

V Olomouckém kraji zemřelo v souvislosti s covidem 2238 lidí. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel se za poslední týden nakazilo 1139 lidí.

Mluvčí prostějovské nemocnice Adam Knesl potvrdil, že v souvislosti s mutací omikron stoupá vytíženost na všech třech odběrových místech holdingu AGEL na středí Moravě. "Za celý minulý týden v nich zdravotníci odebrali vzorek u více než 3300 lidí a pozitivita testů dosahuje téměř 40 procent. Na zvýšenou poptávku po testování zareagovala například prostějovská nemocnice otevřením odběrového místa i v neděli a jeho prodloužením ve všedních dnech o hodinu déle," řekl mluvčí.

Víkend v Olomouckém kraji po dvou měsících opět znamenal přes tisíc případů, v sobotu jich hygienici zaznamenali 870 a v neděli dalších 467. Epidemie zesiluje již tři týdny.

Koronavirus tak začíná ovlivňovat provoz některých úřadů a zařízení. "Z personálních důvodů nebude možné v úterý provést na matrice v budově radnice ověření podpisu nebo listiny. Standardní provoz oddělení bude obnoven ve středu," uvedl například olomoucký magistrát.

Počet případů covidu v Olomouckém kraji za týden skokově narostl

Dvojnásobek covid pozitivních testů oproti předchozímu týdnu evidují hygienici v Olomouckém kraji za uplynulých sedm dní. Nakažlivější varianta koronaviru omikron navýšila odhadovanou hodnotu reprodukčního čísla R na 1,85. Onemocnění opět výrazně...

Počet pacientů s covidem klesá

Omezený provoz je také na odboru dopravy v Jeseníku. "Od pondělí je omezen provoz přepážkového pracoviště evidence vozidel . V provozu bude pouze jedna přepážka. Omezení se předpokládá na dobu jednoho týdne," potvrdila mluvčí radnice Lucie Musialová.

Zavřená bude i plovárna v Hranicích. "Od pondělí do neděle bude kvůli vysoké nemocnosti personálu uzavřena plovárna. Zachován je pouze ranní provoz pro školy z důvodu plavecké výuky a kondiční plavání od 6 do 8 hodin," sdělil mluvčí radnice Petr Bakovský.  

V nemocnicích se však rostoucí epidemie zatím neprojevuje. "Od minulého pondělí klesl počet pacientů s onemocněním covid-19 v nemocnicích AGEL Středomoravské nemocniční o 13. Aktuálně zdravotníci pečují o 27 nemocných," uvedl mluvčí nemocnic Knesl. Ve vážném stavu je 5 pacientů, šternberská nemocnice je zcela bez covidu.

Šumperská nemocnice obnovuje ortopedické operace. Epidemie odložila stovky zákroků

Několik stovek ortopedických operací musela kvůli epidemii koronaviru odložit Nemocnice Šumperk, jejíž zdravotnický personál dlouhé měsíce soustředil síly na náročnou péči o hospitalizované pacienty s covidem-19. Šumperská nemocnice už postupně...

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky omikron, koronavirus, covid, testy, úřady, Olomoucký kraj, COVID-19, nemocnice, AGEL Středomoravská nemocniční a.s., Agel, pacient, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V regionu kraluje omikron a zavírá některé úřady. Pozitivita testů je 40 procent  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.