Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Chovatelé kontrolovali plameňáky. Někteří v zoo žijí od založení chovu v roce 1978

Olomoucká zoologická zahrada kontrolovala zdravotní stav svých plameňáků. Chovatelé museli být zvlášť opatrní, protože jde o extrémně zranitelné ptáky. Ve skupině stále žijí jednotlivci, kteří do svatokopecké zoo přišli v roce 1978, kdy se chov plameňáků zakládal. Patří k nejstarším obyvatelům zahrady.

V zoo proběhla kontrola kroužků, pohlaví i čipů a kroužkovala se i mláďata. "U takto zranitelných ptáků s vysokým rizikem úrazu musí být člověk při této činnosti obzvláště bedlivý a opatrný. Je zásadní, že se vše podařilo bez jediné komplikace," poznamenal zoolog Jan Kirner.

Plameňáky růžové chová zahrada od roku 1978, kdy prostřednictvím proslulého Josefa Vágnera dovezla deset jedinců z Egypta. Tehdy obývali současný výběh klokanů rudých. Později se přesunuli do míst pod pavilonem opic. Výběh zoo postupně zvětšovala a vybudovala i novou voliéru.

"Někteří plameňáci dovezení z Egypta stále žijí a svým věkem téměř 50 let patří k nejstarším obyvatelům zahrady. V Zoo Olomouc se vyklubalo celkem 119 mláďat," uvedla mluvčí zoo Iveta Gronská.

Návštěvníci olomoucké zoo se mohou zapojit do pravidelného sčítání zvířat

Až do poloviny února se návštěvníci olomoucké zoo mohou zapojit do sčítání zvířat v zahradě. Přelom roku totiž přinesl tradiční inventuru. Hlasovací lístek Zooinventury, na kterém jsou veškeré potřebné pokyny a rovněž soutěžní otázky, bude k...

Plameňák může vyblednout, když nemá správnou stravu

Plameňák růžový je poměrně velký pták, žije ve velkých koloniích až o 1 milionu jedinců v Evropě, Francii a Španělsku, dále se vyskytuje v Africe, střední a jižní Asii. V potravě musí mít dostatek karotenoidů, které dávají plameňákům typickou růžovou barvu. Bez přítomnosti těchto barviv ptáci vyblednou. Zobák zastává funkci filtru. Plameňák do něj nabírá vodu, spodní čelistí cedí potravu, a vybere tak i mikroskopické části. Živí se planktonem.

Plameňák staví hnízda z bahna a jílu do tvaru bábovky na okraji vodních ploch. Snáší jedno nebo dvě vejce, na nichž sedí oba rodiče. Mláďata se rodí šedá s rovným zobákem, který se po třetím týdnu života začíná zakřivovat. Dospívají v 5 letech a přebarvují se ve druhém roce. Rodiče mláďata krmí kaší, kterou vyvrhují z volete.

V olomoucké zoo uhynula samice žraloka. Dožila se téměř čtvrtstoletí

Na dně mořského akvária v olomoucké zoo dnes ráno ošetřovatelé našli uhynulou samici žraloka černoploutvého. Patřila k zakládající člence skupiny svatokopeckých žraloků a do poslední chvíle se těšila dobré kondici. V Evropě patřila k nejstarším...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky zoo, plameňák růžový, kontrola, zdravotní stav, kroužkování, čip, Svatý Kopeček, Olomouc, zahrada, ptáci, Egypt, Zoologická zahrada Olomouc, Josef Vágner, zoologická zahrada, Jižní Asie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chovatelé kontrolovali plameňáky. Někteří v zoo žijí od založení chovu v roce 1978  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.