Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Kraj podpoří stavbu rybníčků a tůní. Na dotacích chce rozdělit deset milionů

Téměř 10 milionů korun dotací má pro letošní rok Olomoucký kraj na podporu výstavby tůni, rybníčků a malých vodních nádrží, které pomohou zadržet vodu v krajině. Jde o více než dvojnásobek loňské částky. Hejtmanství si zároveň nechalo zpracovat studii, která vytipovala vhodné lokality.

"Analýza posuzovala místa, kde by mohly být malé vodní nádrže. Mapové podklady poskytujeme zdarma a veřejně, a chceme tím motivovat vlastníky, aby se pustili do výstavby, a to i za pomoci dotací. Voda, kterou zadržíme v krajině, je daleko hodnotnější než ta, která bez užitku odtéká z našeho území pryč," je přesvědčen radní Olomouckého kraje pro oblast životního prostředí, odpadů a zemědělství Martin Šmída (PirSTAN).

Loni byly na malé nádrže a to ještě s omezením ve fondu obnovy vodohospodářské infrastruktury a v programu na podporu aktivit v oblasti životního prostředí 4 miliony korun. Pro letošní rok kraj částku navýšil na 9,25 milionu korun. 

"Dlouhodobě se stavíme spíše proti obřím přehradám, neboť pro účely zadržení vody v krajině jsou daleko vhodnější malé vodní nádrže na menších tocích. V budoucnu by jich mohlo napříč krajem vyrůst hned několik," doufá radní Šmída. 

Vodoměrnou lať z nově vybudované nádrže u Stražiska zloději ukradli už za den

Zhruba 24 hodin vydržela u nově vybudované retenční nádrže v údolí Amazonky poblíž Stražiska na Prostějovsku plastová bíločervená vodoměrná lať, než ji během noci někdo ukradl. Škoda nebude vysoká, majitel nádrže ovšem nechápe, na co taková lať...

U malých nádrží stačí pouze ohlášení

Studie, která je dostupná na webových stránkách kraje, ukazuje místa, která jsou vhodná pro vodní plochy do velikosti 2 hektarů s výškou hráze do 2,5 metru. Většinou jde o lokality poblíž vodních toků a v údolích. 

"Malé vodní nádrže mají tu výhodu, že jejich vybudování nepodléhá stavebnímu povolení, ale stačí pouze ohlášení vodoprávnímu úřadu, což výrazně urychluje celý proces výstavby. Tyto nádrže slouží například k posílení celkové odolnosti krajiny, zeleně, lesa a hydrologické sítě vůči dopadům změn klimatu," dodal náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje, územního plánování a rozvoje venkova Jan Šafařík (Spojenci).

Boční víceúčelová nádrž Skalička není definitivním rozhodnutím, tvrdí vedoucí Zbrašovských aragonitových jeskyní

Zásadní nedostatky má podle vedoucí správy Zbrašovských aragonitových jeskyní Barbory Šimečkové analýza, která posuzovala varianty plánovaného vodního díla Skalička na Hranicku. Multikriteriální rozbor situace vypracovaný několika vědeckými...

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto olk.piratistarostove.cz

Štítky voda v krajině, malé vodní nádrže, dotace, rybníček, hejtmanství, Olomoucký kraj, vodní nádrž, stavba, Martin Šmída, Piráti a Starostové, Jan Šafařík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj podpoří stavbu rybníčků a tůní. Na dotacích chce rozdělit deset milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.