Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Jeseník obnoví pramen U vousáče. Byl na něm rakouský mocnář, ale i Marx

Město Jeseník hodlá ještě v letošním roce obnovit historický pramen U Vousáče, původně věnovaný rakouskému mocnáři Františku Josefovi I., který je ve špatném stavu a nefunguje. O dotaci bude žádat Olomoucký kraj. Pramen s pozoruhodnou minulostí by mohl být opět v provozu už na konci června.

"V současné době není tato památka v dobré stavu. Nefunguje přívod vody a rovněž okolí potřebuje úpravy. Cílem obnovy je znovu zprovoznění pramene a otevření prostranství před pramenem tak, aby zde vzniklo menší odpočívadlo s možností posezení," potvrdila mluvčí jesenické radnice Lucie Musialová.

Dotace od Olomouckého kraje by mohla být až polovina z předpokládané částky 150 tisíc korun. Obnova by měla být hotová do konce června letošního roku.

"Návrh počítá s opravou a doplněním stávající kamenné skládané zídky až k levému boku pramene. K opravě bude použit kámen z místa. Na koruně zídky potom bude instalována dřevěná lavice. Okolí odpočívadla bude osázeno nižšími keři. Obnova pramene zajistí nejen přítok vody, ale i úpravu jeho okolí. V Jeseníku tak vznikne další místo k odpočinku," dodala mluvčí radnice.

Z pramene u Stražiska na Prostějovsku teče mléčná voda. Může za to vápenec

Z pramene u Stražiska na Prostějovsku, který nedávno při stavbě retenční nádrže objevili stavbaři, začala vytékat bílá voda připomínající mléko. Nejde o žádný zázrak. Podle speleologů za to mohou vápence, které se v této oblasti objevují v podzemí.

Rakouský mocnář, starosta, strůjce komunismu

Pramen věnovaný rakouskému císaři Františku Josefu I. vznikl v první polovině 50. let 19. století. Na počest 50. výročí císařovy vlády byl pramen přestavěn na pomník s kruhovým medailonem. Nejprve ho zdobila podobizna Františka Josefa I., kterou někdo po zániku monarchie ukradl. Nahradila ji podobizna frývaldovského starosty a předsedy MSSGV Filippa Kleina.

O dvacet let později po ukončení války kameníci odtesali německý nápis a z bývalého starosty se stal anonymní vousáč. Vtipálek pak na pomník připsal jméno strůjce komunismu Karla Marxe. Falešný Marx zde však nevydržel dlouho, mramorový medailon opět někdo ukradl a přestal fungovat i přívod vody.

V roce 2001 proběhla symbolická obnova podobizny vousáče, ztvárněné Romanem Borečkem, a na mramorovou destičku na pramenu přibyl lidový název U Vousáče. V listopadu roku 2003 pak byly částečně opraveny pouze zídky kolem pramene a ošetřeno okolí.

Svůj participativní rozpočet mají v Jeseníku i školáci, a to 75 tisíc korun

S participativním rozpočtem, kdy obyvatelé mohou sami vybrat projekty, do kterých pak radnice bude investovat peníze, má Jeseník bohaté zkušenosti. Stejný model nyní přenáší i na svou základní školu. Žáci budou moci sami navrhnout, jak vylepšit...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto jeseniky.cz, jesenickeprameny.cz | Zdroj jesenickeprameny.cz

Štítky pramen, U vousáče, mocnář, František Josef I., obnova, dotace, Jeseník, Karl Marx, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeseník obnoví pramen U vousáče. Byl na něm rakouský mocnář, ale i Marx  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.