Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Stopy pro běžkaře v závodní kvalitě. V Jeseníkách se zlepšily sněhové podmínky

V Jeseníkách se na oblíbené trasy mohly vrátit rolby, které připravují stopy pro běžkaře. Sněhové podmínky se v uplynulých dnech zlepšily, rušno je i v lyžařských areálech. Další sníh očekávají meteorologové také o víkendu. Sněhovou nadílku by ale mohl doprovázet silný vítr.

„Sněhové podmínky se na horách zlepšily, minulý týden nám tady připadl nějaký sníh, stejně tak i tento týden. Co se týče běžeckého lyžování, mohla do tratí vyjet rolba, a tratě jsou tak strojově upraveny. Týká se to například trasy z Červenohorského sedla, na Švýcárnu a Ovčárnu a také kolem Pradědu, Dlouhých Strání či kolem Paprsku," uvedl dispečer horské služby Jaroslav Komárek.

Upravené jsou například také tratě mezi Karlovem a Novou Vsí. Stopy jsou zde znovu připravené jako na závody, vzkázali ve středu běžkařům na sociální síti rolbaři. Stopy budou rolby znovu upravovat před víkendem podle počasí.

Čtrnáct tun ledu a spousta sněhu. Kopřivnou zdobí zimní sochy exotických zvířat

Lev indický, žirafa Rothschildova nebo hroch obojživelný. Nové ledové a sněhové sochy zvířat zdobí lyžařský areál Kopřivná resort v Jeseníkách. Ve spolupráci se Zoo Ostrava je druhý ročník expozice ledových soch zaměřený na faunu, dobrovolný...

Dobré podmínky hlásí v Jeseníkách také lyžařské areály. Nyní je obsazují stále většinou lyžařské kurzy, střediska se však již připravují na nápor během nadcházejících jarních prázdnin. Kromě technického sněhu pokrývá sjezdovky i přírodní sníh. „Díky tomu, že připadl sníh a mohlo se zasněžovat, jsou i sjezdové tratě v dobré kondici," doplnil dispečer jesenických horských záchranářů. Řada areálů láká návštěvníky i na doprovodný program - například středisko Kopřivná nabízí prohlídku ledových soch, ski areál Kraličák chystá na tuto sobotu pro veřejnost noční skialpový závod.

Nadcházející víkend podle předpovědi přinese zimní počasí se sněhem a silným větrem. „O víkendu čekáme na hřebenech i vítr o rychlosti kolem 100 kilometrů v hodině. Počasí na víkend nám tak nepřeje, ale má začít sněžit, takže to je pro milovníky hor pro další dny povzbudivé," doplnil Jaroslav Komárek.

V Jeseníkách stále platí druhý lavinový stupeň. Ve 1300 metrech podle informací jesenické horské služby leží okolo 60 centimetrů sněhu, na hřebeni je nesouvislá sněhová pokrývka okolo 15 centimetrů. V závětrných lavinových svazích je uloženo v průměru metr větrem převátého sněhu, místy jde až o dva metry. Uvolnění deskových lavin je možné při dodatečném zatížení lyžařem, uvedli horští záchranáři.

Spuštění nové lanovky na Červenohorském sedle má zpoždění. Stavbu zbrzdil covid

Areál na Červenohorském sedle v Jeseníkách dokončuje stavbu lanovky za více než 30 milionů korun. Novější typ čtyřsedačkové lanovky nahradí zastaralou lanovou dráhu, která vede na Velký Klínovec. Provoz by měl začít během února. Stavbu od počátku...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Běžky na Červenohorském sedle

Štítky Jeseníky, běh na lyžích, lyžařské středisko, Švýcárna, Červenohorské sedlo, jarní prázdniny, Praděd, Dlouhá Stráň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stopy pro běžkaře v závodní kvalitě. V Jeseníkách se zlepšily sněhové podmínky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.