Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Od mikin k recyklační lince za miliony. Vilém z Love Islandu chce pomoct rodné Olomouci

V jedenadvaceti letech se student a účastník reality show Love Island Vilém Šír zaměřuje na problematiku, která je možná nejen jeho vrstevníkům trochu lhostejná. Nadchnul se pro inovativní technologii na recyklaci odpadů, kterou by rád získal pro Olomouc a pomohl tak životnímu prostředí ve městě. „Po reality show chceme dokázat, že nejde jen o mediální srandu, která je taky potřeba, ale že je možné měnit svět k lepšímu. Když se ta cesta trochu otevřela, tak do toho chci šlápnout,“ tvrdí odhodlaně energický mladík z hanácké metropole.

Během úvodní prezentace v novém prostoru pro podnikatele Šantovka Star(t)s jste představil svou značku oblečení. Ale nejde jen o potištěné mikiny, váš záměr jde prý mnohem dál?

Je to tak. Prezentovali jsme mou značku TeamVilda, je to druhá edice, kterou spouštíme. První byla velmi úspěšná a vyprodala se. Teď prodáváme podruhé a celé to děláme proto, abychom získali finanční prostředky, které bychom pak investovali do ekologických projektů. Máme sen, ale i konkrétní projekt, který se nazývá LOGeco. Je to inovace, která vznikla v Mostu a dokáže zpracovávat komunální odpad i další druhy odpadu. Chceme pracovat na tom, aby tato technologie byla i v Olomouci.

Takže jste získal inspiraci na Mostecku a teď byste ji chtěl přenést na Hanou?

Ano, jsem rodák Olomouce a město mě baví. Dokážu si představit, že bychom jednotku společnosti LOGeco tady mohli třeba v příštím roce zrealizovat i s pomocí Olomouckého kraje a města Olomouce. Těším se na to, že bychom na vysoké úrovni pomohli recyklovat a vyčistili město.

Moderní odpadové centrum plánuje město Olomouc už zhruba deset let. Věříte, že soukromě zvládnete zajistit inovativní linku?

Taky o to mají samozřejmě zájem, přesně nevím, v jaké je to fázi. My přicházíme s technologií, která se rozběhla po deseti letech vývoje a má neuvěřitelnou recyklační schopnost. Produkty z této jednotky lze ještě několikrát použít, a to mi přijde hodně zajímavé. Odpadové centrum, které plánuje město, je fajn. Ale my plánujeme Enterprise, který přebije všechno (usmívá se). Náklady budou v desítkách milionů, ale návratnost je velmi brzká v řádu pár let. A hlavní je, že díky tak pokročilé recyklaci se zmenší potřeba skládkování odpadu.

Není ale tak velká investice do třídící linky spíše záležitostí, kterou by mělo zajistit město nebo kraj?

Můžeme říct, že mám teď mediální dosah. Na instagramu mám okolo 110 tisíc lidí. Tu myšlenku je potřeba předávat dál a někdo s tím musí začít. Jsem rád, že jsem to já. Myslím si, že to má smysl, akorát o tom spousta lidí neví, včetně těch, kteří se o tuto problematiku zajímají. Já bych na tuto technologii chtěl upozornit.

Na setkání začínajících podnikatelů jste o tématu hovořil i s hejtmanem Olomouckého kraje Josefem Suchánkem. Jaký má pohled na váš zájem o toto téma?

Tak je mi dvacet jedna let. Takže přijít za panem hejtmanem a panem primátorem a tvrdit jim, že díky mně se tady zlepší odpadové hospodářství, je, řekněme, lehce ambiciózní. Ale já takový jsem a věřím, že když budeme tvrdě pracovat, tak tady nová technologie může brzy být. Abychom pomohli desetitisícům lidí žít v čistějším prostředí.

Zaujal mě start-up nového zpracování odpadů a jeho "přeměny" na dále využitelné materiály. Téma odpadů řešíme i my - je to jedna z našich krajských priorit. Fakt mě to chytlo, tak jsem oběma mladým mužům povykládal o našem projektu "Odpady Olomouckého kraje" a pozval jsem je k sobě na návštěvu na další debatu. Pokud je jimi prezentovaný projekt životaschopný, chci být u toho a chci jejich snažení podporovat.

Hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek

Kde se vzalo vaše zaměření na tyto ekologické otázky?

Je to teď velké téma, které je aktuální. Jak se říká: trend is your friend. Ale i můj dědeček se dřív věnoval skládkování a odpadovému hospodářství. Společnými silami se dostáváme do budoucnosti, kdy se odpady lépe a lépe zpracovávají. Ale Olomouc vyprodukuje desítky i stovky tun odpadu denně, je potřeba se nad tím pozastavit a řešit to.

Zmínil jste vysoké náklady na pořízení odpadové linky. Co kromě prodeje oblečení vám přispěje na financování?

S kolegou pořádáme ještě Blackout festival, taneční kurzy a další projekty. Jsem také studentem Univerzity Palackého. Snažíme se fungovat na sociálních sítích a internetu, kolega Radim Stupka má IT firmu. Snažíme se nastřádat takové prostředky, abychom mohli tuto technologii pro zpracování odpadu v Olomouci brzy mít.

Po účasti v reality show jste získal nečekanou dávku popularity?

Je to pravda. Myslel jsem si, že mě budou poznávat jen malé holčičky, ale poznávají mě i větší holčičky a pánové. Mám radost a chceme dokázat, že nejde jen o mediální srandu, která je taky potřeba, ale že je možné měnit svět k lepšímu. Když se ta cesta trochu otevřela, tak do toho chci šlápnout.

Olomoucká Galerie Šantovka nabízí prostor start-upům z regionu

Nový prostor k prezentaci nabízí začínajícím podnikatelům, talentovaným vědcům či kreativním umělcům obchodní centrum Galerie Šantovka v sousedství historického centra Olomouc. V prostorách obchodního centra budou moci vybrané star-upy z regionu...

Vede cesta i přes sociální sítě?

Stal jsem se ze dne na den v podstatě influencerem. Když na to někdo není zvyklý, tak je těžké tvořit obsah na internet, chodit s kamerou po obchoďáku, venku nebo kamkoliv se tvůrce vydá. Pořád se to učím. Ozývají se mi různé firmy, musím pečlivě zvážit s kým budu spolupracovat. Jedna chyba může mít i skandální následky.

Čekají vás ještě další televizní projekty?

Je toho hodně. Jelikož jsem tanečník standardních a latinsko-amerických tanců, tak mě čeká v krátké době v televizi další projekt, který bude hodně sledovaný. Uvidíme, co bude dál. Jak já s oblibou říkám, občas je potřeba i nespat. Plánujeme toho hodně, nové designy i produkty pro můj merch.

Vyzkoušel jste si život před kamerami v luxusní vile. Přežití na pustém ostrově v show Survivor by vás nelákalo?

Musím přiznat, že nabídku jsem dostal. Ale přece jen potřebuju i studovat, je to pro mě důležité. Nemohl jsem si dovolit být zase někde dva tři měsíce bez spojení se světem. Nabídka byla zajímavá, ale teď se potřebuju věnovat festivalu, škole a odpadům.

(NE)OBYČEJNÍ: Aktivistka z Prostějova bojovala proti jedovatým postřikům, dnes má za sebou stovky lidí

Janu Jílkovou z Prostějova před několika lety stejně jako ostatní chovatele vyděsila série otrav psů, kterou způsobily jedovaté postřiky proti pleveli. Nemávla nad tím rukou a začala se o celou věc blíže zajímat. Nakonec se jí podařilo přimět...

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky reality show, sociální sítě, televize, odpadové hospodářství, Olomouc, Vilém Šír, Love Island, odpad, technologie, Olomoucký kraj, Josef Suchánek, Univerzita Palackého v Olomouci, Instagram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od mikin k recyklační lince za miliony. Vilém z Love Islandu chce pomoct rodné Olomouci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.