Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Lidé se bouří proti velkokapacitnímu odpočívadlu na D35 u Moravičan

Proti plánu silničářů postavit na dálnici do Mohelnice u Moravičan obří odpočívadlo se zvedla vlna nevole. Úřady nyní zkoumají, jaký by mělo vybudování velkokapacitního parkoviště dopad na životní prostředí, lidé z Moravičan, Loštic nebo Mohelnice již začali podepisovat petici.

"Z důvodu potřeby rozšíření kapacit odpočinkového parkování provádíme výběr umístění nové odpočívky u dálnice D35 z Olomouce do Mohelnice. V úvahu připadá území na katastru Moravičan a Loštic. Druhá varianta leží v katastrálním území Chořelice a Rozvadovice. Oba záměry nyní prochází procesem EIA," oznámil Miroslav Mazal z olomoucké pobočky Ředitelství silnic a dálnic.

Proti záboru kvalitní půdy již daly zamítavé stanovisko Městský úřad v Lošticích a rovněž Obecní úřadu v Moravičanech. Starostovi Mohelnice Pavlu Kubovi (Mohelnická demokracie) se ničení úrodné půdy rovněž nezamlouvá.

"Zatím o tomto záměru nevím, nikdo nás oficiálně neinformoval. Všeobecně je k zabírání orné půdy odpor. Místo odpočívadel by Ředitelství silnic a dálnic mělo raději postavit dálnici. Považuji za neschopnost, že tady ještě není," prohlásil starosta.

Silničáři chtějí na Přerovsku postavit odpočívadla pro kamiony. Obce se bouří

Obce na Přerovsku v okolí dálnice na Ostravu a Nový Jičín se bouří proti stavbě odpočívadel, které zde plánuje Ředitelství silnic a dálnic. Dvě velkokapacitní parkoviště se mají stavět u Milenova a Polomi poblíž Hranic. Obce se bojí hluku a...

Deset hektarů kvalitní orné půdy 

Kde lez podepsat petici
Moravičany
Obecní úřad, pošta, Coop Jednota, Potraviny U Homoláků, hospoda U Třebůvky
Loštice
Městský úřad, knihovna, kavárna U Lišky Bystroušky, Emporio Welness
Mohelnice
Městský úřad, papírnictví Kooh-i-noor

Na mohelnické radnici nyní lidé mohou podepsat petici. "Část odpočívadla je plánována v Chráněné oblasti přirozené akumulace vod Kvartér řeky Moravy a je projektována na orné půdě vysoké kvality. Je rovněž v rozporu s územně plánovací dokumentací dotčených katastrálních území. Jako obyvatelé dotčené lokality vytýkáme předmětnému záměru, že je opomíjeno naše právo na příznivé životní podmínky a že nebyly brány v potaz negativní vlivy na kvalitu života a naši bezpečnost," stojí v petici.

Podle Moravičanského okrašlovaciho spolku půjde o velkokapacitní odpočívadlo s přibližnou rozlohou 10 hektarů, délkou 700 metrů a odhadovaným denním provozem až 1400 nákladních a osobních aut. Spolek má obavy také z navazujících staveb, překladišť a logistických center, a z tlaku developerů.

"Chápu, že tyto odpočívky pro kamiony jsou potřeba, ale proč se kvůli nim musí zabírat další kvalitní orná půda? Na 10 hektarech, které se mají kvůli tomuto monstru zničit, je možné vypěstovat třeba desítky tun cukrové řepy nebo sladovnického ječmene," zlobil se na sociálních sítích například Aleš Weidinger.

Proti stavbě odpočívadel se bouří i lidé na Přerovsku

Proti stavbě obřích odpočívadel se bouří také obce na Přerovsku v okolí dálnice na Ostravu a Nový Jičín. I zde Ředitelství silnic a dálnic plánuje velkokapacitní parkoviště u Milenova a Polomi u Hranic.

Silničáři argumentují tím, že v zemi je parkovacích míst pro kamiony nedostatek a odpočívadla se někde stavět musí. "Snaha rozšířit síť odpočívek naráží na odpor příslušných samospráv, což přípravné a povolovací procesy prodlužuje a často úplně zastavuje, neboť ve většině případů neexistuje alternativní řešení vzhledem k jasně dané trase dálnice a možnosti umístění parkoviště," vysvětlil Miroslav Mazal.

Dálnici D35 v kraji čekají letos opravy povrchu i mostů. Náklady překročí čtvrt miliardy

Stovky milionů investuje v letošním roce Ředitelství silnic a dálnic do oprav dálnice D35 v Olomoucké kraji. Od jarních měsíců je v plánu rekonstrukce úseku nedaleko Velkého Újezdu, náklady by se měly pohybovat okolo 260 milionů korun. Silničáři...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic ČR, Moravičanské okrašlovaci spolek

Štítky odpočívadlo, dálnice, stavba, protesty, petice, D35, Mohelnice, Moravičany, Loštice, obecní úřad, Ředitelství silnic a dálnic, Olomouc, Dálnice D35, Rozvadovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé se bouří proti velkokapacitnímu odpočívadlu na D35 u Moravičan  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.