Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Sobota 20. července 2024  |  Svátek má Ilja
Bez reklam

Přerov připraví peníze na projekty občanů. Participativní rozpočet prosazujeme skoro tři roky, ozvala se opozice

Podobně jako Jeseník či Prostějov plánuje také Přerov zavedení takzvaného participativního rozpočtu. O využití peněz speciálně vyčleněných z městského rozpočtu rozhodnou občané, kteří navrhnou projekty a pak v hlasování vyberou ty, o které by měli největší zájem. Přerovská opozice upozorňuje, že zavedení této možnosti se snažila prosadit již od roku 2019.

Pro participativní rozpočet letos počítá město Přerov s částkou 1,5 milionu. Pro jednotlivé projekty bude nastaven limit nákladů maximálně na 500 tisíc korun. Podle návrhů občanů by se tak mohly uskutečnit tři větší vylepšení nebo několik menších.

Záměr radních na zavedení participativního rozpočtu by měli v únoru schválit zastupitelé. V tomto bodě bude zřejmě mezi politickými subjekty panovat shoda, přerovská opozice chtěla totiž možnost zapojení pro občany podle svého tvrzení již před necelými třemi lety. „Náš návrh v roce 2019 byl vykostěn a problematikou se zabýval pouze finanční výbor, který nedoporučil tento rozpočet v Přerově zavést. Následně zastupitelstvo většinově rozhodlo v prosinci 2019, že tento rozpočet v Přerově zavést nehodlá,” říká krajský zastupitel zvolený za Piráty Jaromír Horký. Tento návrh předkládalo v koalici s Piráty také uskupení Společně pro Přerov.

Jeseník začne pracovat na šesti projektech, které navrhli do rozpočtu občané

Milion korun vyčlenil Jeseník z městské kasy na projekty, které navrhnou sami občané v takzvaném participativním rozpočtu. Vítězným záměrem byl ve druhém ročníku hlasování veřejnosti nový nájezd pro kočárky nedaleko polikliniky. Nakonec se ale...

„Jsem rád, že díky našemu dlouhodobému tlaku změnilo vedení města názor a dá občanům další nástroje, jak ovlivnit své okolí. Mnohé argumenty ze strany koalice byly dříve totiž skutečně absurdní. Jsme proto rádi, že si nejen pan primátor, ale i ostatní představitelé města již například nemyslí, že občané nemají rozhodovat o svém okolí, nebyli by konstruktivní, či jim musí stačit zvolit si své zástupce jednou za 4 roky,“ podotkl Jaromír Horký.

Již dva ročníky má za sebou participativní rozpočet na severu kraje, kde funguje pod názvem Tvoříme Jeseník. Výstižné označení pro tuto aktivitu hledají také v Přerově. „Chceme Přerovany vtáhnout do celé přípravy už od prvopočátku, a proto je vyzýváme, aby pro náš participativní rozpočet vymysleli vhodný název, který pak bude celou kampaň i v průběhu dalších let provázet. Těším se na jejich myšlenky a nápady,“ řekl primátor Petr Měřínský (ANO).

Novinka pro drobné investice v Přerově bude mít několik fází, v srpnu by pak mohlo být jasno o prvních vítězných nápadech. „Pokud vše vyjde podle našich plánů, návrhy budeme přijímat od 7. března do 30. dubna. Na nových webových stránkách participativního rozpočtu bude k dispozici formulář k předkládání návrhů. A určen má být rovněž koordinátor z řad úředníků, který bude lidem odpovídat na jejich dotazy. Jde nám o to, aby občané nepřicházeli s nápady nereálnými – třeba se stavbami na cizích pozemcích a podobně,“ vysvětlila náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová (ANO).

Návrhy, které splní klíčová pravidla, se nakonec dostanou do hlasovacího systému a od 20. června do 31. července by mohli pro svého favorita Přerované hlasovat. Další podrobnosti plánuje vedení města zveřejnit po schválení záměru zastupitelstvem.

Kvůli dostavbě D1 u Přerova se musí masivně kácet. Silničáři ovšem nemají pozemky pro náhradní výsadbu

Kvůli dostavbě posledního chybějícího úseku D1 okolo Přerova se bude muset masivně kácet. Povolení však silničáři mohou získat pouze za podmínky náhradní výsadby, nemají však vhodné pozemky. Rozhodnutí o povolení kácet proto úřady až do konce...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Participativní rozpočet, město, rozpočet, finance, investice, rekonstrukce, Přerov, projekt, Jeseník, Prostějov, Jaromír Horký, primátor, ANO 2011, Česká pirátská strana, Petr Měřínský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov připraví peníze na projekty občanů. Participativní rozpočet prosazujeme skoro tři roky, ozvala se opozice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.