Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Kvůli dostavbě D1 u Přerova se musí masivně kácet. Silničáři ovšem nemají pozemky pro náhradní výsadbu

Kvůli dostavbě posledního chybějícího úseku D1 okolo Přerova se bude muset masivně kácet. Povolení však silničáři mohou získat pouze za podmínky náhradní výsadby, nemají však vhodné pozemky. Rozhodnutí o povolení kácet proto úřady až do konce března přerušily. Ředitelství dálnic tvrdí, že to termín zahájení veledůležité stavby neohrozí.

FOTOGALERIE: Kudy povede dálnice D1 v Dluhonicích

Středa, 2. února 2022, 16:05

FOTOGALERIE: Kudy povede dálnice D1 v Dluhonicích
FOTOGALERIE: Kudy povede dálnice D1 v Dluhonicích

Dlouho očekávaná dostavba posledního úseku D1 okolo Přerova by měla začít ve druhé polovině letošního roku. Objevil se však jeden nečekaný problém. Ředitelství silnic a dálnic muselo požádat o přerušení žádosti o kácení dřevin, protože nemá vhodné pozemky pro náhradní výsadbu.

"Orgán ochrany přírody považuje za důležité především zevrubné projednání a stanovení přiměřené náhradní výsadby jako kompenzace za ekologickou újmu vzniklou nezbytným kácením. Z tohoto důvodu hodlá dát žadateli maximální časový prostor pro jednání o možnosti náhradní výsadby, která je limitovaná především nedostatkem vhodných pozemků, a proto také žádosti o přerušení řízení vyhověl," uvedl v rozhodnutí Oto Čížek, vedoucí oddělení péče o krajinu a zemědělství na olomouckém magistrátu, který po námitkách dostal celou věc na starosti.

Na dostavbu dálnice u Přerova přišlo pět nabídek. Nejnižší je za 6,9 miliardy

Termín pro zasílání nabídek na výstavbu posledního chybějícího úseku dálnice D1 vypršel dnes dopoledne, Ředitelství silnic a dálnic eviduje pět nabídek. Nejnižší cenu uvedlo sdružení firem Strabag, Doprastav a IDS Olomouc s cenou 6,922 miliardy...

Náhradní výsadba má být velmi masivní

Řízení je přerušené až do konce března. Silničáři tvrdí, že termín zahájení stavby to nijak neohrozí. "Na zahájení výstavby dálnice nemá toto přerušení žádný vliv. Dřeviny lze na základě výjimky kácet i mimo vegetační období," sdělil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR Jan Studecký.

Potvrdil zároveň, že důvodem přerušení je nedostatek pozemků pro náhradní výsadbu, která je velmi masivní. "O potřebných pozemcích jednáme s městem Přerovem a stáními organizacemi," dodal Studecký.

Pozemky nabízí podnikatel i starosta Veselíčka

Jedním z dotčených účastníků řízení je shodou okolností developerská společnost OIN Development vlivného olomouckého podnikatele Richarda Benýška, která má v lokalitě pozemky.

"Okamžitě jsem ŘSD k tomuto účelu nabídl naše pozemky. S jedinou podmínkou, že výsadba musí být z původních dřevin, hlavně v krajinných prvcích a dostatečně stabilní. To si pohlídáme. D1 musí být konečně dokončena a stoprocentně průjezdná," řekl Benýšek.

Pozemky pro náhradní výsadbu silničářům nabídl také starosta nedalekého Veselíčka na Přerovsku Tomáš Šulák. "Pro náhradní výsadbu nabízím pozemky ve Veselíčku po vytyčení lokalit po komplexních pozemkových úpravách," oznámil Šulák na sociálních sítích.

Na stavbu dálnice D1 mezi Přerovem a Říkovicemi jsou už stavební povolení a pokračuje majetkoprávní příprava včetně vyvlastňovacích procesů. Desetikilometrový úsek přijde zhruba na 8,4 miliardy korun.

Námitky proti D1 mají desítky stran. Obyvatelka Dluhonic řeší náhradu za zbouraný dům

Ministerstvo dopravy zveřejnilo rozklady proti stavebnímu povolení posledního úseku dálnice D1 u Přerova, které musí nyní posoudit. Námitky spolků Děti země, Krajina Dluhonic či Voda z Tetčic čítají desítky stran.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šverdík, Ředitelství silnic a dálnic

Štítky D1, dostavba, kácení, zeleň, povolení, výsadba, Dluhonice, Přerov, ŘSD, pozemek, Dálnice D1, Ředitelství silnic a dálnic, Veselíčko, OIN Development a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli dostavbě D1 u Přerova se musí masivně kácet. Silničáři ovšem nemají pozemky pro náhradní výsadbu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.