Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Zničená trafostanice zastavila moderní lanovku na Kraličáku. V sedačkách bylo 200 lidí

Se dvěma stovkami lidí se zastavila v pondělí moderní šestisedačková lanovka v horském areálu Kraličák na Šumpersku. Lyžaře se podařilo během půlhodiny dostat na zem díky záložním bezpečnostním systémům. Poruchu způsobila zničená trafostanice, provoz by se měl na lanové dráze obnovit ve středu.

Pravděpodobně přepětí v síti odřízlo v pondělí od elektřiny horský areál Kraličák na Šumpersku, ale i celou oblast Starého Města od Hanušovic po Brannou. Vyjádření energetiků zatím není k dispozici.

Výpadek elektřiny podle zástupců areálu postihl v pondělí před polednem celou oblast Staroměstska, na šestisedačkové a dvousedačkové lanovce bylo v tu chvíli zhruba 200 lidí. "Naší prioritou v té chvíli byla bezpečnost lidí, kvůli výpadku elektřiny se zastavily lanovky a lidé zůstali nahoře," uvedla mluvčí střediska Vladimíra Mrázová. Evakuace lyžařů se podařila do 30 minut resetováním automatických systémů a nastartováním nouzových dieselových motorů. Nebylo tak potřeba jiného zásahu.

V lyžařském areálu Přemyslov v Jeseníkách se zasekla lanovka se zhruba se 130 lidmi. V akci bylo sedm specializovaných lezeckých skupin hasičů, které ve spolupráci s horskou službou pracovaly na evakuaci lyžařů z výšky. K události vyjížděli...

Kvůli této události je v úterý ve středisku, které denně navštěvuje zhruba 800 až tisíc lidí denně, v provozu jen hynčická strana areálu a ve Stříbrnicích Fun park. Šestisedačka ze Stříbrnic zatím stojí, podle Mrázové se trafostanice vyměňuje. "Máme padesátiprocentní slevu na ski pas, předpokládáme, že jakmile bude trafostanice opravena, lanovku spustíme," doplnila mluvčí střediska.

Ve středisku se stalo poprvé, že se lanovka zastavila. Zástupci areálu jsou přesvědčeni o tom, že chyba nebyla na jejich straně. Nová šestisedačková lanovka D-line vedoucí ze Stříbrnic přímo na vrchol Štvanice byla uvedena do provozu teprve v loňské sezoně a vzhledem ke svému typu musela splnit všechna přísná kritéria, a to i z pohledu energetiků. Výpadek elektřiny, který zasáhl celou oblast Staroměstska, podle zástupců areálu trval v pondělí zhruba 1,5 hodiny, zhruba od 11:00.

Lyžaře museli z lanovky evakuovat první neděli v únoru i v lyžařském středisku v Přemyslově na Šumpersku, kde na ní kvůli technické závadě uvízlo 130 lyžařů. Na rozdíl od Kraličáku však bylo potřeba zásahu hasičů. Na lanovce bylo v době poruchy podle hasičů zhruba 130 lidí, 90 z nich se podle jejich mluvčí Lucie Balážové podařilo technikům postupně v nouzovém režimu couváním spustit zpět do stanice, kde mohli vystoupit. Dalších asi 40 lidí včetně několika dětí zůstalo uvězněno na sedačkách ve výšce, odkud je musely sundávat lezecké týmy hasičů. Lanovka se rozjela až po třech dnech, důvodem závady byl pokles tlaku dusíku v systému provozní brzdy.

Ze Šumperka na Olomouc nepojedou kvůli elektrifikaci deset měsíců vlaky

Od příštího týdne až do začátku prosince se cestující mezi Olomoucí a Šumperkem musí připravit na to, že na části trati mezi Šumperkem a Uničovem vůbec nepojedou vlaky. Důvodem je rozsáhlá modernizace celého úseku. Dopravu zajistí náhradní autobusy.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Horský areál Kraličák

Štítky Lanovka, lanová dráha, Skiareál, lyžaři, zima, sníh, lyžování, Šumpersko, okres Šumperk, elektřina, Staroměstsko, stříbrník, Staré Město, Hanušovice

Zničená trafostanice zastavila moderní lanovku na Kraličáku. V sedačkách bylo 200 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.