Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Krajský soud začal projednávat žalobu ombudsmana ohledně Šantovky Tower

Olomoucký krajský soud začal projednávat žalobu veřejného ochránce práv vůči územnímu rozhodnutí pro stavbu kontroverzní výškové budovy Šantovka Tower v sousedství památkové rezervace v Olomouci. Investor tak zatím nemůže požádat o stavební povolení. Rozhodnutí ještě nepadlo, jednání bude pokračovat v březnu.

O Šantovce Tower se v Olomouci diskutuje už léta. Nesouhlasí s ní památkáři a někteří odborníci, podle nichž by poškodila historické panorama města. Za projektem stojí podnikatel Richard Morávek, podle kterého panorama centra Olomouce ohroženo není.

Žalobu ve veřejném zájmu podala na magistrát v roce 2019 bývalá ombudsmanka Anna Šabatová, podle které úředníci porušili při rozhodování o 74 metrů vysoké Šantovce Tower několik zákonů a umístění stavby povolili na základě nezákonných závazných stanovisek i v rozporu s územním plánem. Územní rozhodnutí ale před podáním žaloby nabylo právní moci, investor mohl požádat o vydání stavebního povolení a zahájit výstavbu. Ombudsmanka proto požádala soud o přiznání odkladného účinku a uspěla.

Veřejný zájem byl podle současného ombudsmana Stanislava Křečka narušen s ohledem na památkovou hodnotu místa. "To je podle mého názoru rozhodující v celé té věci. Zájem na zachování toho památkového pohledu na památkovou rezervaci je tak významný, že si samozřejmě vyžaduje ochranu veřejného zájmu, a proto jsme tu žalobu samozřejmě podali," řekl.

Ombudsmanka Šabatová podala na město žalobu kvůli Šantovka Tower. Porušilo podle ní několik zákonů

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová podala žalobu ve veřejném zájmu proti rozhodnutí olomouckého magistrátu ohledně umístění stavby Šantovka Tower u historického jádra města. Magistrát podle ní porušil několik zákonů, například zákon o státní...

Ombudsman neprovedl šetření, žaloba je nepřesná

Podle právní zástupkyně olomoucké radnice Ivany Hučínové však magistrát postupoval správně, zajistil všechny potřebné podklady a stanoviska. Podle právničky investora projektu Šantovka Tower výšková budova nezasahuje do žádného závažného veřejného zájmu. Ombudsman podle ní navíc neprovedl obvyklé šetření a nevyzval magistrát k vyjádření a předložení spisu.

"V důsledku toho obsahuje žaloba řadu nepřesností a skutečností odporujících faktickému stavu, přičemž při provedení náležitého šetření by tomu tak zřejmě nebylo," uvedla. Zmínila například viditelnost Šantovky Tower z Dolního náměstí. Zatímco u původního projektu byla horní část budovy viditelná, po posunutí stavby o 200 metrů dál už tomu tak podle ní není. Žalobce tvrdí opak.

Do tří let by na levém břehu Mlýnského potoka v Olomouci měla vyrůst Galerie Šantovka 2

Nejpozději v březnu roku 2025 by na levém břehu Mlýnského potoka v Olomouci měla skončit stavba další části Galerie Šantovka. Rozšíření obchodního centra získalo stavební povolení, projekt obsahuje další desítky obchodů, restaurace, kavárny,...

Magistrát může být podjatý. Neměl rozhodovat

Projekt výškové budovy Šantovka Tower podle právního zástupce ombudsmana ovšem vykazuje značné podezření na systémovou podjatost magistrátu. Radnice totiž v roce 2010 uzavřela s investorem Šantovky Tower smlouvu o spolupráci. "Město je zavázáno k tomu, aby de facto spolupracovalo s investorem a chránilo před vznikem škody," řekl. Za škodu lze podle něj považovat i neuskutečnění tohoto záměru.

"Je tady proto významný ekonomický zájem Olomouce, aby byl zájem uskutečněn, jinak hrozí žaloba investora na náhradu škody," vysvětlil. Magistrát měl podle něj územní rozhodnutí přenechat nadřízenému úřadu.

Hučínová má opačný názor. "Smlouva o spolupráci z roku 2010 je obvyklá při záměrech daného rozsahu. Obsahuje standardní ujednání a město touto smlouvou nerezignovalo na své zájmy a jejich ochranu," řekla.

Olomoucká Galerie Šantovka nabízí prostor start-upům z regionu

Nový prostor k prezentaci nabízí začínajícím podnikatelům, talentovaným vědcům či kreativním umělcům obchodní centrum Galerie Šantovka v sousedství historického centra Olomouc. V prostorách obchodního centra budou moci vybrané star-upy z regionu...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SMC Development

Štítky soud, ombudsman, Šantovka Tower, povolení, Olomouc, žaloba, magistrát, Krajský soud v Ostravě, Anna Šabatová, Stanislav Křeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajský soud začal projednávat žalobu ombudsmana ohledně Šantovky Tower  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.