Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Jeseníky postihla obleva, běžecké stopy trpí. Střediska mají sněhu dost

Jeseníky postihla postihla výrazná obleva, podepsala se především na stavu běžeckých tratí. Na mnoha místech pršelo nebo byly smíšené přeháňky. Situaci v lyžařských areálech to však zatím zásadně neovlivnilo, zásob sněhu mají střediska dost. V Jeseníkách nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí.

"Pro běžkaře jsou nyní špatné podmínky, panuje obleva. Srážky jsou víceméně dešťové, střídavě se sněhovými. Vlivem silného větru napadlo do běžeckých stop už jehličí a ta stopa je měkká a špinavá. Na horách naposledy drobně sněžilo v pátek. Úbytek sněhu je znatelný," řekl dispečer jesenické horské služby David Špilar.

Na Ovčárně ve 1300 metrech nad mořem leží zhruba 60 až 80 centimetrů mokrého sněhu, před týdnem zde bylo až 130 centimetrů. 

Sníh taje už od soboty. Podle jesenických rolbařů na jdemenabezky.cz se stopy na mnoha místech upravovaly naposledy o minulém víkendu, ve vrcholových partiích na nejvíce exponovaných trasách projížděli stopy naposledy v úterý. Z Ovčárny projela na rozcestí k Pradědu rolba ve čtvrtek.

Kraj letos pošle na údržbu běžeckých tras v Jeseníkách milion korun

Olomoucký kraj letos zvýšil svůj finanční příspěvek na údržbu běžeckých tras v Jeseníkách z loňských 900 tisíc korun na rovný milion. Kvůli rostoucím cenám pohonných hmot totiž vzrostly náklady například na provoz rolb. Podle hejtmanství je...

Střediska mají sněhu dostatek

Lyžařská střediska ovšem hlásí stále dost sněhu. "Tak jak jsme si vychvalovali počasí v minulých týdnech, teď z toho radost nemáme. Nicméně sníh drží, je ho dostatek, takže předčasný konec sezony nehrozí, nadcházejícího víkendu by se to dotknout nemělo. Teploty jsou přes den nad bodem mrazu, takže pomalu taje, ale ten proces je pomalý a na sjezdovkách se to neprojevuje," řekl mluvčí Ski Arény Karlov Boris Keka.

Kvalita sněhu se s průběhem dne zhoršuje, takže zájemci o lyžování na upravených sjezdovkách by si měli přivstat. Například ve středisku Buková nicméně tento týden otevřeli nový snowpark.

V lyžařském areálu Přemyslov v Jeseníkách se zasekla lanovka se zhruba se 130 lidmi. V akci bylo sedm specializovaných lezeckých skupin hasičů, které ve spolupráci s horskou službou pracovaly na evakuaci lyžařů z výšky. K události vyjížděli...

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Horský resort Bukovka

Štítky sníh, lyžování, podmínky, hory, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeseníky postihla obleva, běžecké stopy trpí. Střediska mají sněhu dost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.