Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

V Šumperku vznikne první soukromá základka. Zapojí i prvky Montessorri pedagogiky

Alternativní přístup ke vzdělávání má v Šumperku od září nabídnout první soukromá základní škola, která se v úvodní fázi otevře pro dva třídní kolektivy po 12 dětech. Zařízení s názvem Sofie má být podle zakladatelky Zuzany Stonové školou pro 21. století. Sídlit bude v temenické tvrzi.

Žádost o zapsání školy již schválila Rada Olomouckého kraje, potvrdit ji musí ještě ministerstvo školství, informovala zakladatelka školy Zuzana Stonová.

Na přípravě otevření této školy pracovali její tvůrci tři roky. Škola Sofie bude vycházet z přirozených výukových metod a vstřícnosti k dětem i rodičům. „Hlavním důvodem bylo to, že nejsem zcela v souladu s tím, jak to ve školách v současné době funguje. Učím už 16 let. Inkluze a všechny věci, kterým jsem zpočátku fandila, mi ukázaly, že takto se to v našem prostředí nedá dělat. Chtěla jsem udělat něco, ať se to posune a ať naše děti mohou chodit někam, kde se jim to bude líbit a budou spokojeny," uvedla Stonová.

Mladá lektorka z Bostonu učí studenty v Šumperku anglicky. Oblíbila si pohádky a svíčkovou

Čtyřiadvacetiletá absolventka Boston College z Massachusetts v USA nyní vyučuje šumperské středoškoláky angličtinu. Ze začátku pro ni byla čeština tvrdým oříškem, nyní už si čte například české pohádky. U studentů ji překvapilo, že se bojí...

Zázemí by měla mít škola v temenické tvrzi, otevřít by měla nejprve letos v září první dvě první třídy, další třídy by měly postupně přibývat. Rodičům a především jejich dětem chce nabídnout řadu alternativních výukových metod, škola chce využít prvky Montessori pedagogiky a opřít se o aktivní účast a spolupráci s rodiči, uvedla Stonová. „Ve třídách má být pouze 12 dětí a vyučovat je budou kvalitní pedagogové," doplnila Stonová. Angličtinu by například měli děti již od první třídy vyučovat rodilí mluvčí, hodnocení bude slovní. „Chceme, aby to byla škola pro 21. století," doplnila Stonová.

Proces vzniku nové základní školy sledují i ve městě. V Šumperku je nyní pět základních škol, jejichž zřizovatelem je město. Tyto školy navštěvuje 2674 žáků. Z odlivu dětí z tamních základních škol město obavy nemá. „Město akceptuje vznik soukromé školy Sofie i přání rodičů po alternativním vzdělávání jejich dětí. Neobáváme se, že by otevření tohoto zařízení významně ovlivnilo počty dětí ve školách zřizovaných městem," uvedla místostarostka Marta Novotná (Šumperáci), do jejíž gesce náleží školství.

Kdo bude v čele radnic v kraji? Ve hře jsou první jména. Piráti sází na ženy

V Olomouckém kraji se začala objevovat jména prvních kandidátů, kteří by chtěli po podzimních komunálních volbách usednout v čele radnic. Piráti v Přerově a Šumperku sází na ženy, do boje o primátora Olomouce se hodlá pustit vlivný olomoucký...

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ludmila Reichmannová

Štítky Škola, základní škola, děti, výuka, Šumperk, Olomoucký kraj

V Šumperku vznikne první soukromá základka. Zapojí i prvky Montessorri pedagogiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.